22_03_29_erdmost_nincskep

Nyitott ajtókkal zárt az Érdi Művésztelep

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyitott ajtókkal zárt az Érdi Művésztelep

Nyitott ajtókkal, felsorakoztatott képekkel várták az Érdi Művésztelep alkotói a látogatókat a zárásként rendezett műterem-látogatásra és az azt követő piknikre a múzeumkertbe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mind a tizenkét művész – Aknay János, Csetneki József, Eőry Emil, Hudák Mariann, Kalocsai Enikő, Karsch Manfred, Kéri Mihály, Kovács Johanna, Puha Ferenc, Rautner, Fritz, Székács Zoltán, Wrobel Péter – szívesen tartott „tárlatvezetést”, válaszolt a kérdésekre.

A látogatók között volt Révész Ákos festőművész, akiről a szakma azt tartja, hogy festészete expresszív karakterű, személyisége konstruktív, tehát nem véletlen, hogy éppen Puha Ferenccel volt élénk eszmecserében a legújabb alkotások között, amikor a véleményét kérdeztük a látottakról.

– Kicsit elfogult vagyok – bocsátotta előre –, hiszen a résztvevők közül mindenkit régóta ismerek. Ezért is szeretek eljönni ezekre az alkalmakra, mert itt lehet beszélgetni, egy-egy képet megvitatni, nem úgy, mint mondjuk egy tárlatnyitón. Az idén szerintem különösen remek képek születtek, de ezt már megszoktuk az Érdi Művészteleppel kapcsolatban, aminek igen jó híre, rangja van művészeti körökben, hiszen nagyon erős csapat jött itt össze az elmúlt évtized során.

A közösség szerepét, a baráti kapcsolatokat minden alkotó kiemeli a beszélgetések során, ugyanakkor értékelik az önálló műtermeket, ahol kellően koncentrálhatnak az alkotásra – ami az 5-8 darabos „termésben” is megmutatkozik –, esténként viszont elmerülhetnek a baráti beszélgetésekben. Minden tekintetben, mint szállás, étkezés, eszközellátás, példa értékűnek ítélik a város vendégszeretetét.

– Mindig kész elképzelésekkel szoktam érkezni – mondta az Érd Tv-nek Wrobel Péter, de mindig fölmerülnek új, de az eredeti szándékkal nem ellentétes aspektusok is, talán éppen a többiek inspirációjára, de a mű is, amikor már félig kész, tud jelezni, hogyan fejezzem be, van tehát a képalkotásban is egyfajta improvizáció.

– Mos kéne kezdeni! – lelkesedik Kovács Johanna –, alig lendültünk bele, s már vége is lett. Szerintem nagyon jó passzban voltunk az idén, sok remek kép született.

E sok képből egyet idén is itt hagy minden ki, hogy a város gyűjteményét gyarapítsa, ami már mintegy félszáz alkotást számlál, s csak arra vár, hogy a közönség is megismerje – bár ízelítőt mindig ad belőle a decemberi „beszámoló” kiállítás –, mondjuk egy állandó képtár termeiben, amire szándék és ígéret egyaránt létezik, az igényről nem is beszélve. Addig is, amíg ez nem valósulhat meg, a művésztelep szervezői más módon igyekeznek nyilvánosságot adni az alkotásoknak. Készül például egy átfogó katalógus – tudtuk meg Kéri Mihály művészeti vezetőtől –, amiben mindenkitől szerepelnek majd képek.

De egy ennél is korábbi lehetősség a művésztelepen folyó munka megismerésére: augusztus 23-án az Érdi Galériában egy visszatekintő tárlat nyílik az elmúlt egy évtizedben született alkotásokból. A rendezők minél teljesebb, minél átfogóbb válogatásra törekszenek, így olyan művészek képei is láthatók lesznek a falakon, akik már nem tagjai az alkotóközösségnek, de hosszabb-rövidebb ideig tartó jelenlétükkel gazdagították az évről évre gyarapodó gyűjteményt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email