22_03_29_erdmost_nincskep

Nincsen advent csalók nélkül

22_03_29_erdmost_nincskep

Nincsen advent csalók nélkül

Az unokázós csalásokról tartottak előadást az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai a Jázmin utcai Idősek Klubjában. Nem először jártak az intézményben: több, az időseket érintő témában is beszélgettek már korábban a klubtagokkal. Azért az unokázós csalás került most terítékre, mert ez az adventi időszak egyik legjellemzőbb vagyon elleni bűncselekménye.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagyon elterjedt ez az unokázós, trükkös csalás, ami arra irányul, hogy egy légből kapott történettel kicsalják az idősektől a pénzüket. Az elkövetők a legérzékenyebb pontjukon szólítják meg az időseket: vezetékes telefonon jelentkeznek, azzal a mesével, hogy valamelyik közeli hozzátartozójuk – jellemzően az unokájuk – bajba került, például rendezetlen számlája, tartozása van, balesetet okozott, megfenyegették – sorolta Szatmáriné Berczi Dolóresz címzetes rendőr százados, az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, aki azt is elmondta, mit tehetünk a csalók ellen.

– A legfontosabb, hogy ne hagyjuk egyedül idős rokonainkat, hanem figyeljünk oda rájuk. Rajtunk, aktív korosztályon áll, mennyire válnak áldozattá a nagyszüleink. Természetesen fontos az idősek szellemi aktivitása is, hogy legyenek résen, figyeljenek oda, mit mond a beszélgetőpartner, és ha gyanús történetet hallanak, csapják le a telefont. Pici odafigyeléssel megelőzhetők ezek a búncselekmények – tette hozzá.

– Hogy milyen gyakran sikerül lépre csalniuk egy-egy aggódó nagyszülőt, arról nincs statisztika, hiszen akik rájönnek a csalásra, és lecsapják a telefont, azok nem fordulnak rendőrséghez. Sajnos, az is gyakori, hogy akár két-háromszázezer forintot csalnak ki így egy-egy áldozatuktól, aki szégyelli magát, és nem fordul a rendőrséghez. A nemzetközi statisztikák szerint tízből egy idős ember a csalók horgára akad, nagyobb összeggel, akár másfél-húszmillió forintos nagyságrendűvel is – mondta a százados.

Érdemes a karácsony előtti időszakban nagyon odafigyelni idős szeretteinkre, mert ilyenkor megszaporodnak ezek a csalások.

– Minden időszaknak megvannak a maga jellemző vagyon elleni bűncselekményei. Tavasszal például a lezárt hétvégi házakat érintő betörések száma nő, adventi idején pedig az unokázós csalásoké, amelyek sajnos Érden is több esetben előfordultak – zárta szavait.

A Jázmin utcai klubban is volt olyan hölgy, akinél bepróbálkoztak a trükkös csalók.

– Felhívtak telefonon azzal a mesével, hogy az unokámat baleset érte, összetörte a kocsiját, megsérült, adjak tízezer forintot, hogy elvihesse neki. Hagyjon békén – válaszoltam –, én magával nem tárgyalok, és nincs tízezer forinhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg. Tudtam, hogy az én óvatosan vezető unokámmal ilyesmi nem történhet – mesélte az Érd TV riporterének Meizingerné Magdi néni, akivel korábban is előfordult hasonló eset, de akkor sem dőlt be a csalóknak.

– Szerencsére nem gyakran fordul elő ilyesmi. Védekezni pedig egy módon lehet: ha letesszük a telefont – mondta az idős hölgy, hozzátéve: nem kell mindent elhinni, amit mondanak nekünk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email