22_03_29_erdmost_nincskep

Német hagyományok a gyereknapon

22_03_29_erdmost_nincskep

Német hagyományok a gyereknapon

Oma Opa gyermeknapot szervezett Pünkösd előtt az Érdi Német Kultúr Egyesület. Az eseményen a gyerekek mellett a nagyszülőket is várták, hiszen ők őrzik a németség hagyományait és leginkább ők tudnak mesélni a legkisebbeknek is emlékeikről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rendhagyó gyermeknapi programmal várták a családokat az Érdligeti kempingben az Érdi Német Kultúr Egyesület tagjai. A gyermekprogramok főként a hagyományőrzésről szóltak, de a délután folyamán a nagyszülőknek is lehetőségük nyílt mesélni az unokáknak, visszaidézni a múltat. 

– Az Érdi Német Kultúregyesület célja a német hagyományok megőrzése, azok átadása a kisebbek számára. Ez a gyereknapi program is erről szólt, hogy egy olyan napot szervezzünk, ahol bemutathatjuk ezeket az értékeket, miközben a kicsik jól érzik magukat, játszhatnak. Olyan játékokkal, táncokkal, zenékkel ismerkedhettek meg, amiket esetleg még nem ismertek – emelte ki Preiszler János, az Érdi Német Kultúr Egyesület titkára.

Az egyesület énekkara, a Rozmaring Énekkar is fellépett az eseményen, akik pedig beszélnek németül, bennük szép emlékeket tudtak ébreszteni ezek a dalok. 

– Ma a szülők sokat dolgoznak, így gyakran a nagyszülőkre maradnak a gyerekek. A nagyszülők azok, akik inkább emlékeznek a múltra, mint a rohanó életet élő középkorúak. Éppen ezért hirdettük meg Opa Oma gyereknapnak ezt a mai eseményt, hogy egy vidám napon együtt szórakozhassanak a legidősebbek és a legfiatalabbak – tette hozzá az egyesület titkára.

Hagyományőrző játékokkal készültek kicsiknek és nagyoknak, a gyerekeknek mind a szellemi tudásukra, mind az energiájukra szükség volt, hiszen sokat kellett mozogniuk az egyes feladatok megoldásához.

– A népi eszközkészletet irányított foglalkozáson keresztül mutatjuk be a gyerekeknek, hogy minél alaposabban megismerhessék ezeknek a nevét. Olyan játékokat hoztunk, amelyek nemcsak ismeretet adnak át, de képességfejlesztők is – hangsúlyozta Pónya Anett animátor.

– Az egyik ilyen játék például a kukoricamorzsolás, ami szerintem mindenki számára ismert. Ez a feladat remekül erősíti a finommotorikát, a kéz és az ujjak fejlesztése történik. A csutkával különböző lábemelési feladatokat végeztünk és azt is megbeszéltük a gyerekekkel, hogy ezekből babát is lehet készíteni. De volt célbadobó játék dióval, amivel a szem-kéz koordinációt fejlesztjük. Ezen kívül a népi háztartásban használt eszközöket is megismertettük a kicsikkel, letakartuk a szemüket, hogy egyáltalán felismerik-e őket – mondta el Pónya Anett.

A gyereknapon egy különleges kiállítással is készültek a fiataloknak. Preiszler Jánostól megtudtuk, hogy az egyesület régóta dédelgetett álma egy emlékszoba megnyitása, ehhez már gyűjtögetik a német hagyományokat őrző tárgyakat, eszközöket. Ezek közül most a gyerekeknek is megmutattak néhányat. Ezek között voltak konyhai eszközök, mechanikai mérleg, de láthattak cséplőgépet, korabeli babakocsikat is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email