22_03_29_erdmost_nincskep

Nemcsak az ember, a kutya is lehet stresszes

22_03_29_erdmost_nincskep

Nemcsak az ember, a kutya is lehet stresszes

Hozzánk hasonlóan a kutyánk is szenvedhet szorongástól, és a stressz negatív hatással lehet általános egészségére és életminőségére. Ennek megelőzésére indít stresszmentesítő tanfolyamot márciusban a Facebookon a Mancsvár Kutyaiskola kutyanevelési tanácsadója, Geszti Karolina.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Honnan tudom, hogy stresszel a kedvencem?
A stressz az embereknél is komoly problémákat okoz, tartós fennállás esetén személyiségtorzulást is eredményezhet, a kutyáknál is ugyanez történik. A felesleges ugatást, rágást, vakarózást stresszoldó jelzésként foghatjuk fel, de tünetként jelentkezik az agresszivitás, a támadás és a menekülés is. Ha ezek valamelyikét észrevesszük a kutyánkon, biztosak lehetünk benne, hogy valami miatt stresszel.

Az egyik spánielem a korábbi lakóhelyünkön mindent megrágott, folyton ásott, nyugtalan volt. Amikor elköltöztünk, mindez egy csapásra elmúlt.
Biztosan nagyon zavarta valami, ami miatt stresszlevezetésképpen úgy viselkedett. Miután megszűnt számára a stressz forrása, megszűnt a zavaró viselkedés is.

Ha akkor felismertem volna, hogy stresszel, meg tudtam volna szüntetni a viselkedészavarát?
A felismerés nagyon fontos, de ami még fontosabb, hogy utána ki tudjuk oldani a kutyánkat, rá tudjuk venni a helyes oldó jelzések használatára. Azért is indíhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg ezt a tanfolyamot, hogy a gazdik tudjanak mit kezdeni a felmerülő szituációkkal. Albert Einstein mondta, „a zsenik megelőzik a problémáikat”, így én is azt szeretném, ha a gazdák már tudatosan fel tudnák ismerni a stressz legapróbb jeleit is kutyájukon, és alkalmazni is tudnák az általam tanítottakat, hogy ne alakulhasson ki a helytelen viselkedés.

Nem hiszem, hogy régen sokat foglalkoztak volna az emberek azzal, mit érez a kutyájuk. Mennyire új dolog a stresszmentesítés?
Az Etológiai Tanszéken sok kutatás zajlik a kutyák érzelemkifejezéseivel kapcsolatban. Nemrég voltam egy konferencián, ahol erről is volt szó, és számomra erős visszacsatolást jelent, hogy az az egyedi módszertanom, amit az évek során kialakítottam, tudományosan is bizonyítást nyert.

Alkalmas lesz az online kapcsolattartás arra, hogy a gazdák elsajátítsák az ezzel kapcsolatos tudást?
Igen. Hat alkalommal szeretnék interaktív előadást tartani a gazdiknak és lesz egy plusz alkalom, amikor arra lesz lehetőség, hogy személyesen is át tudjuk venni az addig tanultakat, hogy a gyakorlatban is megnézzük, hogyan mutatkozik meg a kutyákon az, amit közösen tanultunk. 

Előfordulhat, hogy egy harmonikus gazda-kutya kapcsolatban egyszer csak történik valami, ami miatt a kutya bestresszel? Egyik nap a Susi és Tekergő című mesét néztük a kisfiammal, amiben a gyerekszületés bolygatta fel a kutya addig megszokott életét. 
Lesz ilyen része a tanfolyamnak, amikor azt vizsgáljuk majd, mitől lehet stresszes egy kutya. Többféle oka is van, ilyen akár a gyerekszületés, és más élethelyzet-változások, amikor a gazdi részéről következetlenség alakulhat ki, vagyis az addig megszokott rend megváltozik és a falkasorrend is felborul. Elég gyakori stresszforrás egyébként a tűzijáték is, amit a traumák közé sorolhatunk, ám van még számos egyéb ok, amiről nem is gondolják a gazdák, hogy stresszt okoz kutyájukban.

Kinek ajánlott a tanfolyam elvégzése?
Bárkinek, aki szeretne harmonikusabban élni a kutyájával. Gyakran tapasztalható, hogy hiába jár valaki régóta kutyaiskolába a kedvencével, valahogy mégsem áll helyre a kutya viselkedése. De akkor is jól jöhet ez a fajta tudás, ha valaki belül érzi, valami nem stimmel, gyanítja, hogy stresszes lehet a kutyája, és azt szeretné, ha maradéktalanul boldog lenne. Fontos a megelőzés, még mielőtt a kutya viselkedészavarossá vagy agresszívvé válna, rosszabb esetben megbetegedne.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email