22_03_29_erdmost_nincskep

Ne féljünk a tőrösdarazsaktól!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne féljünk a tőrösdarazsaktól!

Nagy tömegben is keringhetnek májustól a méretes tőrösdarazsak a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében vagy a komposztnál. Az ártalmatlan rovarok könnyen pánikot kelthetnek, mert összetéveszthetők a valóban veszélyes lódarazsakkal. Pedig a tőrösdarazsak nem veszélyesek!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Irtásuk nemcsak azért problémás, mert ártalmatlanok és hasznosak, hanem azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Elpusztítása éppen ezért törvénytelen is, a szakértelem hiánya miatt mégis rendszeresen előfordul, hogy tömegesen mérgezik a rovarirtók – mondta el az ÉRD FM 101.3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai fajuk, az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyúja is. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.

Májustól nyár végéig tömegesen fordulnak elő, jellegzetesen lassan, a földhöz körül repülnek.

Az óriás tőrösdarázs sárga fejű nősténye elérheti a 4 centiméteres hosszt is, míg a hím legfeljebb kétcentisre nő. A lódarazsaknál ehhez képest a királynő három és fél centiméterig nőhet, a dolgozóknál (ivartalan nőstényeknél) maximum két és fél centiméteres lehet a testhossz. 

A tőrösdarazsak megjelenésére ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában vagy a komposztban nyüzsögnek a cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvák. A lárvákat a tőrösdarazsak a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek, parkok, ültetvények rovarok elleni védelmének – fejtette ki Orbán Zoltán.

Hallgassa meg az Érd FM 101.3 interjúját a tőrösdarazsakról!


 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email