22_03_29_erdmost_nincskep

Ne épülhessen veszélyes üzem a helyben élők jóváhagyása nélkül

22_03_29_erdmost_nincskep

Ne épülhessen veszélyes üzem a helyben élők jóváhagyása nélkül

Az LMP javaslattal fog élni az Országgyűlésben, hogy a helyi embereknek, önkormányzatoknak legyen beleszólásuk, milyen veszélyes üzemek valósulnak meg közvetlen környezetükben - fogalmazott a Tetlák Örssel Érd Főterén tartott sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ungár Péter azt mondta, a Fidesz szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert és emiatt valódi hatástanulmányok és hozzáértő emberek véleménye nélkül jöhetnek létre veszélyes üzemek. Mint kifejtette, szeretnék elérni, hogy azoknak az embereknek, közösségeknek legyen beleszólásuk, akik utána együtt élnek a természetpusztító következményekkel.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségi tagja, Érd alpolgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy bár Magyarországon a szélerőműveket a belterülethez képest 12 kilométernél távolabb lehet csak telepíteni, ilyen szabályozás a veszélyes üzemekre jelenleg nem létezik.

“A tervezet sarokpontjai, hogy a helyben élők beleegyezése, véleményezése nélkül sem alsó, sem felső küszöbértékű veszélyes üzemet lakott terület közvetlen közelében a továbbiakban ne lehessen létesíteni” – húzta alá Tetlák Örs, megjegyezve, a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás címkéje alatt, a lakosság beleszólása nélkül valósít meg több ilyen beruházást.

Példaként hozta fel a sóskúti elektrolitüzemet, illetve oldószer újrahasznosító üzemet, melyek bár két külön üzemként létesülnek, egy telephelyen fognak működni.

Tetlák Örs ezzel kapcsolatban részletezte, a két üzem kibocsátása egészségügyi és környezetvédelmi határértékeit összeadva meghaladja a kijelölt értéket.

Emlékeztetett, a közelmúltban a sóskútiak az elektrolitüzem kapcsán, a diósdiak egy betonüzem miatt, a törökbálint és térségi települések pedig zajvédelmi intézkedések kapcsán indítottak petíciót.

Hozzájuk hasonlóan Tetlák Örs saját honlapján is indított egy aláírásgyűjtést, hogy a helyben élők beleegyezésével a lakott területen kívül 5-7 kilométeres körzetben ne létesülhessenek veszélyes üzemek a lakosság véleményének kikérése nélkül.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email