22_03_29_erdmost_nincskep

Mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés ellen?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés ellen?

A Levegő Munkacsoport 11 pontban foglalta össze, mit lehet tenni a lakossági hulladékégetés visszaszorítására, amely amellett, hogy káros és büdös, jogsértő tevékenység is. A javaslatcsomagot 200 polgármesternek küldték el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint levego.hu-n emlékeztetnek, a magyar lakosság harmada éget több-kevesebb rendszerességgel hulladékot. A munkacsoport tanácsai között van a helyi önkormányzat felkeresése is, de – mint írják – a visszajelzések szerint sok település vezetői nem ismerik a lehetőségeiket és nem ismerik fel felelősségüket, hogy a hulladékégetés rendkívül egészségkárosító tevékenység.

Részletezik, mivel a felmérések és a Levegő Munkacsoport tapasztalatai szerint is a lakossági hulladékégetés legfontosabb oka az ismerethiány és a felelőtlenség, már széles körű szemléletformálással is lehet bizonyos eredményt elérni. A rászorulóknak pedig fűtési támogatást kell nyújtani megfelelő ellenőrzés mellett. A notórius égetőket sok esetben a helyi közterület-felügyelet, rendőrség és civil szervezetek segítségével lehet eltántorítani káros szokásuktól.

Azt javasolják, az önkormányzati intézményeknél szerezzenek be és helyezzenek el olcsó és könnyen üzemeltethető levegőminőség-mérő készülékeket. Ezek percre pontosan tudják követni a terület légszennyezettségének alakulását.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője megállapította: „Az elmúlt két évtizedben a korábban sem erős környezetvédelmi hatóságokat olyan mértékben legyengítették, hogy alapvető feladataikat sem tudják ellátni. Az illegális égetések elleni fellépés jogilag a járási hivatalokhoz tartozik, azonban egy-egy ilyen hivatalnál esetenként tucatnyi településen kellene a lakossági bejelentéseket kivizsgálni egyetlen hivatalnoknak, akire sok egyéb feladatot terheltek. Ráadásul ők általában reggel 8-tól délután 5 óráig dolgoznak, miközben a jogsértő tüzelésekre többnyire hajnalban és este kerül sor. Ezért is óriás felelősség hárul az önkormányzatokra az emberek egészsége, élete megóvásában.”

Azt írják, Magyarországon a légszennyezés évente 13 ezer ember korai halálát okozza, és ezek az emberek átlagosan mintegy 12 évet veszítenek az életükből. A rossz levegő évi egymillió megbetegedésért is felelős. Az ezek miatti gazdasági károk pedig meghaladják az évi 1500 milliárd forintot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email