22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindent megteszek, hogy a helyi gazdaságot helyzetbe hozzam”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindent megteszek, hogy a helyi gazdaságot helyzetbe hozzam”

Nehéz éven van túl az ország, mindez pedig a településeknek sem kedvezett. A koronavírus-járvány az érdi önkormányzat elé is számos akadályt gördített. Az Érdi Televízió munkatársa Csőzik László polgármesterrel múltról, jelenről, jövőről, fejlesztésekről és kieső bevételekről beszélgetett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester elmondta, hogy bár rengeteg a bevételkiesés, de összességében mégsem zártak olyan rossz évet, mint amilyennek látszik, hiszen sikerült fejlesztéseket is megvalósítani. „Takarékos üzemeltetésre álltunk át, egyelőre nem ment a város rovására a dolog, nem zártak be intézmények, nem szűntek meg szolgáltatások. A Polgármesteri Hivatalban bár szűntek meg pozíciók, de nem kellet kirúgni senkit, inkább azok helyére, akik szülni mentek vagy nyugdíjba vonultak, nem vettünk fel mást és jutott pénz 23 utca leaszfaltozására is.”

Hozzátette, hogy a fejlesztésekből vissza kellett venni, nem maradt már pénz például a Hegesztő utcai óvoda udvarának rendbetételére. Továbbá köszönetet mondott többek között a Szociális Gondozó Központ és az Érdi, Polgárőr Egyesület dolgozóinak, a közterület felügyelőknek, akik az ételosztások során nyújtottak segítséget.

Csőzik László kiemelte az összefogást, a szolidaritást, hiszen nagyon sokan segítettek a járvány elleni védekezésben, mint mondja, nem volt olyan hét, hogy cég, egyesület, sportkör ne hozott volna be maszkokat. „Nem volt könnyű időszak, nehéz döntéseket hoztunk, de körültekintőek voltunk, megnéztük, milyen döntéseket hoznak más önkormányzatok, akikkel csak lehetett, konzultáltunk.”

Arról is beszámolt a polgármester, hogy a fejlesztések lehetőségeikhez mérten folytatják.  A közlekedési csomópontok fejlődni fognak, a Vadlúd utcai csomópont, a Csaba-Ürmös-Tárnoki úti csomópont valamint a Törökbálinti út felújítása várható ebben az évben, illetve a Sulák program és Velencei úti sportkomplexum fejlesztése is tervben van. „Három iskola építése, bővítése zajlik, és a Szociális Gondozó Központ monstrum épülete, az új idősek otthona és a családok átmeneti otthona idén átadásra kerül.”

Aszfaltozás is folytatódni fog tavasszal. A cél az, hogy hosszú élettartamúak legyenek, masszív legyen, így padka is készül, hogy ne törjön le a széle és 3 éves garanciát vállal rá a kivitelező. Mindez a korábbi aszfaltozási árak töredékért. Ha lenne szegély, az minimum megmásfélszerezné az összegeket, vagy kevesebb utca készülne el.

Csőzik László végül elmondta, hogy egyelőre tudják tartani a fizetési kötelezettségüket de, ha nem érkezik semmilyen kormányzati támogatás, akkor megnézhetik magukat. Mint mondta, jól állunk pillanatnyilag, de ehhez kell az is, hogy a kormány egy az egyben kipótolja a kiesett helyi iparűzési adót. „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a helyi gazdaságot helyzetbe hozzam. Kérni fogom azt, hogy a kieső 1,2 milliárdos iparűzési adó bevételt pótolja ki a kormány a 75 ezer érdi lakos érdekében és kérni fogom azt, hogy idén is kapjunk működési támogatást, dacára annak, hogy tavaly nem kaptunk, ez is 1 milliárd forint.”

Ha többet is meg szeretne tudni, hallgassa meg az egész beszélgetést!