22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen legyen Érd klímabarát parkja?

22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen legyen Érd klímabarát parkja?

Ön is beleszólhat, milyen legyen Érd (és az ország) első klímabarát parkja. Ehhez csak egy kérdőívet kell kitöltenie, ami körülbelül három percet vesz el az életéből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kérdőívet olyan érdiek, civilek, önkormányzati képviselők, a Polgármesteri Hivatal munkatársai állították össze, akik, mint írják,  elkötelezettek a zöld megoldások és a város első klímabarát parkja mellett.

Fontosnak érzik, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet, hogy az itt élők, a jövőbeni park használói már a tervezés során bekapcsolódhassanak, elmondhassák véleményüket. A klímabarát park kialakításakor szem előtt tartják majd, hogy az megfeleljen a lakók valós igényeinek és közben a klímaváltozással kapcsolatban jelentkező problémákra is megoldást nyújthasson. 

„Szeretnénk, ha a létrejövő parkra, mint közös eredményre, közös tulajdonra tekintenénk és együtt tudnánk működni a tervezés, a megvalósítás és a fenntartás során egyaránt. Legyen tehát Érd első klímabarát parkja egy kiemelkedő találkozási pont minden érdinek” – írják a kérdőív oldalán.

A park kialakításakor első lépésben a tereprendezéssel fognak foglalkozni, melynek során a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakértő támogatása mellett, a nem őshonos, úgynevezett invazív fajoktól, növényektől, valamint a szeméttől tisztítják meg a területet. Második lépésben kialakítanak egy természetes futóösvényt, avagy futópályát.

De mi is az a klímabarát park? 

Olyan parkokat hívunk klímabarátnak, amely
– természetes, nem környezetterhelő anyagokból épül, az eredeti természetes környezet megóvásával
– hűsítő zónaként kiemelten életminőség javító helyszín a városi környezetben
– segít megvédeni, óvni az itt élő állatokat, sün-otthonok, darázsgarázsok, gyíkvárak, békabarlangok, madárodúk, etetők, itatók telepítésével és fenntartásával
– partnerségben jön létre az itt élők részvételével és közreműködésével, így a közösség szervező központja, motorja lesz
– funkciója elsősorban rekreációs és élmény alapú, a lehető legnagyobb zöldfelület megóvásával
– segít megismerni a közvetlen természeti környezetünket,
– érzékenyítő programokkal segít a klímaváltozás problémáira megoldást találni, a párbeszéd és az ismeret-átadás aktív helyszíne lesz
– az oktatási és edukációs modulban a helyi természeti környezet bemutatása mellett hangsúlyt kap a klímaváltozással kapcsolatos ismeretterjesztés, információ átadás (klímariadó, aktuális viharhelyzet, időjárási anomáliák, hőség riasztás, stb.)
– a megvalósítása során alkalmazandó finanszírozási modell keresi a legköltségkímélőbb megoldásokat
– a fenntartás során elsődleges szempont a vízkímélő öntözés megoldása

És miért pont a Darukezelő utca?

A zöld terület jelenleg szinte teljesen kihasználatlan, a sűrű, gondozatlan aljnövényzet miatt szinte megközelíthetetlen, mégis részben illegális szeméttel borított. Parkváros városrészben a neve ellenére nem található igazi park, így egyértelmű, hogy egy zöld park létrehozása a városlakók és a városvezetés érdeke is.

A kérdőív körülbelül 3 perc alatt kitölthető ezen a linken.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email