22_03_29_erdmost_nincskep

Mérgezés fagyállóval

22_03_29_erdmost_nincskep

Mérgezés fagyállóval

Nagy port kavart a hír, hogy az elmúlt napokban két kutyát és egy macskát is fagyállóval mérgeztek meg Érden. Herber Krisztát, a Városközponti Állatorvosi Rendelő állatorvosi asszisztensét kérdeztük, mit tehetünk, ha kedvencünket hasonló incidens éri.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Herber Kriszta szerint szerencsére nem gyakoriak a szándékos mérgezések városunkban. Legutóbb 2-3 éve történt ilyesmi. A legnagyobb veszélyt a fagyállómérgezés okozza: „Ha fagyállóval átitatott ételt dobnak be a kerítésen, amibe az állat belekóstol, a gazdi már csak azt fogja észrevenni, hogy kedvence imbolyog, mintha be lenne rúgva. Ezek az első tünetek. Később, amikor idegrendszeri tünetek jelentkeznek, az állat sajnos már menthetetlen.”

„A fagyállómérgezés iszonyú fájdalommal jár. A vese leáll, és amíg az állat eszméletét nem veszti, nagyon szenved.”

Cicák esetében még nehezebb nyomon követni, mi is történt valójában, hiszen ők szeretnek elkódorogni egyik szomszédtól a másikig, ki tudja, mibe kóstolnak bele. A szakember az eset kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy sajnos gyakoriak a gazdák hanyagságából adódó esetek. Fontos, hogy ha fagyállót cserélünk az autóban, olyan helyen tegyük, ahová a négylábúak nem tudnak bejutni. Egy cica esetében már 3-4 csepp fagyálló is halálos lehet.

„Mérgezés egyébként nemcsak úgy fordulhat elő, hogy szándékosan fagyállóval átitatott étellel etetik meg az állatot. Az is mérgezés, ha olyan élelmiszerhez jutnak az állatok, ami a szervezetükre káros hatással van, ilyen például a csokoládé vagy a szőlő. Az ilyen esetek jóval sűrűbben fordulnak elő, mint a szándékos mérgezés, de rendkívül gyakori az idegen tárgyak lenyelése is.”

Herber Kriszta azt javasolja, ha bármi szokatlant észlelünk, ha nem úgy viselkedik a kutyánk, macskánk, ahogy egyébként szokott, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email