22_03_29_erdmost_nincskep

„A méhésznek az év minden napjában méhészként kell viselkedni”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A méhésznek az év minden napjában méhészként kell viselkedni”

A napokban megjelent egy hír miszeritn megfizethetetlenül drága lett a méz. Az Érd Fm 101.3 Bundáskenyér című műsorában munkatársaink Antal Zsolt méhésszel beszélgettek a méz árának alakulásáról, és a méz jótékony hatásairól, de az is szóba került, mit csinálnak a méhészek télen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Antal Zsolt elmondta, hogy a magyarok többsége szezonálisan fogyaszt mézet és az éves átlagfogyasztás 1 kg körül alakul. 2021 nem a méhészek éve volt, kevés méz lett, de a méz árát, mint mondta, nem a méhészek, nem a termelők, sokkal inkább a kereslet határozza meg.

Mint kiderült, a méz mennyiségét nagy mértékben befolyásolja az időjárás, ebbe nem tudnak a méhészek beleszólni, így nem csak rajtuk múlik, milyen lesz a méztermés.

Az a mézmennyiség, ami itthon termelődik, Antal Zsolt szerint a hazai igényeket teljes mértékben fedezni tudja, így a külföldről érkező mézekre nincs szükség.

A méz immuneresítő és igazából megelőzésre való, így a méhész szerint javasolt a fogyasztása.  Ráadásul, sokan nem tudják, hogy a mézet nem kell egyből lenyelni, érdemes tartogatni egy ideig a szánkban, hogy a hatóanyagok jobban felszívódjanak a nyálkahártyán, de a legjobb a méz, a propolisz és a virágpor keverékének fogyasztása, a méhészeknél általában ezt a három terméket meg is lehet vásárolni.

A méhész elmondta, a tél során is van dolguk. Fel kell készülniük a tavaszra, a hibás kaptárokat ki kell javítani,esetleg kicserélni, viaszt kifőzni, műlépet készittetni. Mint mondta, a méhésznek az év minden napjában méhészként kell viselkedni.

Ha egy méz kikristályosodik, az csak esztétikailag okoz problémát, a minőségét nem befolyásolja.

 

Hallgassa meg a beszélgetést Antal Zsolt méhésszel és további érdekességekre is fény derül!


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email