22_03_29_erdmost_nincskep

Megfeszített tempóban dolgoznak az érdi mentősök

22_03_29_erdmost_nincskep

Megfeszített tempóban dolgoznak az érdi mentősök

Kőszegi Béla mentőautó-vezetőt kérdeztük, hogy telnek a mindennapjaik. Az elmúlt időszakban egy műszak alatt 10 esetből 5-6 Covid-pozitív volt. Ilyenkor már beöltözve érkeznek a helyszínre. Amennyiben a helyszínen merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, ott veszik fel a védőfelszerelést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kőszegi Béla arról számolt be, minden riasztás esetén tájékoztatják őket, ha Covid-gyanús vagy igazolt Covid-pozitív fertőzötthöz kell kivonulniuk.

Kőszegi Béla arról is beszélt, hogy létezik Covid-koordinátor, akit fel kell hívniuk a helyszínről, ő mondja meg, hova vihetik az adott beteget. Ez nagy segítség számukra, hiszen minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy a kórházban nem tudják fogadni a beteget.

Nyilván nem az elismerésért dolgoznak, de őket is meglepte az eset, amikor feljelentést tettek a mentős ellen, aki ebédet vásárolt magának.

„Rengeteget a feladat, mind a három autónk 24 órában dolgozik. Vannak kollégák, aki megfertőződtek, én magam is elkaptam a vírust és kiestem a munkából egy egész hónapra. A kieső műszakokat is fel kell osztanunk egymás között vagy külsős mentőállomásról jön segítség. Fontos hangsúlyozni, hogy nem mindenki covidos, nekünk ugyanúgy el kell látni a stroke-ost és az infarktusos betegeket, és így értelemszerűen jóval nagyobb a terhelés.”

Az emberek többsége szeretné elkerülni, hogy kórházba kerüljön és amíg csak lehet, vár azzal, hogy mentőt hívjon. Kőszegi Béla ezt saját ismeretségi körében is tapasztalta.

„Képes volt az illető több napot otthon szenvedni, míg végül mentőt hívott. De nem szabad megvárni ezt az állapotot, mert minél később kerül kórházba valaki, annál súlyosabb állapotba kerülhet. Jóval könnyebben átvészeli az, aki időben segítséget kap.”

A mentős arra kér mindenkit, nagyon figyeljenek oda a védekezésre, hogy ne fertőződjenek meg. Aki pedig nem érzi jól magát vagy bármilyen tünetet tapasztal magán, teszteltessen, hívja fel a háziorvosát vagy az ügyeletet. Amennyiben ez nem megoldható, keresse fel a legközelebbi kórházat.

Azt is hangsúlyozta, hogy felesleges riasztás jelen helyzetben nem létezik.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email