22_03_29_erdmost_nincskep

Masatos éjszaka

22_03_29_erdmost_nincskep

Masatos éjszaka

A Masat–1 műhold Érden gyártott vázát is megtekinthették az érdeklődők a Kós iskolában pénteken, a Szakmák Éjszakáján. Délután hattól este tízig az intézményben oktatott szakmába kóstolhattak bele a vendégek, akiket az iskola diákjai segítettek a tájékozódásban. Az iskola iránt érdeklődők információt kaphattak az itt zajló képzésről is. VIDEÓVAL FRISSÍTVE

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nyitott kapuk várták péntek este az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába látogató felnőtteket és gyerekeket, akik az országszerte megrendezett Szakmák Éjszakája program keretében próbálhatták ki az intézményben oktatott szakmákat.

A tornateremben a rendészeti képzéshez tartozóan harcművészeti bemutatót tartottak a tanárok és a diákok, a tankonyhában, -étteremben a végzősök próbavizsgájába kukkanthattak bele a látogatók.

– Az egyik gyermekünk cukrásznak tanul, nagyon szereti a szakmáját, és úgy látjuk, jó képzést kap itt. Szerettük volna látni a többi itt oktatott szakmát is – mondta tudósítónknak egy édesanya, aki férjével és kisebb gyermekeivel érkezett a Szakmák Éjszakájára. Mint mondta, a szakács szakma őt magát is érdekelné, esti képzés keretében.

Eljöttek olyan diákok is, akiket már felvettek, jövőre kezdenek a Kósban. Ahogy egyikük elmondta, szerették volna látni, mit is tanulnak itt a diákok.

A tanboltban az idegen nyelvű kommunikációt gyakorolták, a cukrászok pedig a tortadekoráció rejtelmeibe avatták be a vendégeket. Ez a foglalatosság nagyon tetszett a legfiatalabb látogatóknak – az egyik kislány a marcipán nyújtása közben elárulta,  hogy ő nagyon szeretne majdan cukrásznak tanulni.

A lakatosműhelyben a kézi, gépi megmunkáló műveleteket, az autószerelőknél a centrírozást és a kerékcserét mutatták be.Tárt ajtókkal fogadták a látogatókat a kilencedikes villanyszerelők is. Az irodai titkár szakma iránt érdeklődőknek a spirálozást, laminálást mutatták be a fiatalok, de aki akart, megismerkedhetett a gyorsírásjelekkel is.

A Kós iskolában tartottak bemutatót ezen az estén a Cooptim Kft. szakemberei is – a látogatók kézbe foghatták a Masat–1, azaz az első magyar műhold vázát, aminek a mechanikus elemeit, a keretét, a lemezeit a cég gyártotta. Mint Dudás Csaba technológus elmondta, ez a tízszer tíz centiméteres, egy kilogramm súlyú műhold kísérleti jellegű gyártmány volt, ami a tervezett élettartamának hússzorosát érte el.

A Szakmák Éjszakája nem a nyolcadikos, hanem a felső tagozatos, középiskolás, illetve felnőtt korosztályt (szülőket, illetve szakmaváltást fontolgatókat) célozta meg, azokat, akik szívesen kipróbáltak volna egy-egy szakmát, hiszen ezek az ismeretek elengedhetetlenek a helyes pályaválasztáshoz, és arra is kiváló lehetőség volt, hogy eloszlassa a tévhiteket egy-egy szakmával kapcsolatban.  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email