22_03_29_erdmost_nincskep

Már öt koronavírusos beteg van Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Már öt koronavírusos beteg van Érden

Nőtt az érdi beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma: hétfő délelőttig öten betegedtek meg. Egyikük a Gyula utcai Szent József otthon lakója, aki kórházi kezelés alatt áll, és valószínűleg nem az otthonban fertőződött meg - mondta az ÉrdTV-nek Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nőtt az érdi beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma: hétfő délelőttig öten betegedtek meg, köztük egy tizenhat éves fiatalember, és jelenleg Érden 20 ember van házi karanténban. Az egyik beteg a Betegápoló Irgalmasrend Szent József Idősek Otthona lakója, aki kórházi kezelés alatt áll, és valószínűleg nem az otthonban, hanem a fekvőbeteg-ellátó intézményben kapta el a fertőzést – mondta Csőzik László polgármester, aki hétfőn nyilatkozott a járványhelyzet érdi vonatkozásairól a városi televíziónak.

A polgármester elmondta: az egész otthont karantén alá helyezték. Az említett beteg hetven éven felüli, és az otthonban közel százan élnek, így a járványügyi hatóság a legszigorúbb intézkedéseket rendelte el. A városvezetőnek nincs információja az érdi betegek állapotáról; a polgármester csak a házi karanténról, illetve az újabb fertőzöttről kap értesítést. Ha a karantén alatt álló személy kéri, az önkormányzatnak gondoskodnia kell az ellátásáról, de az érintettek döntő többsége ezt nem igényelte – fűzte hozzá.

A kijárási korlátozást illetően a polgármester személyes tapasztalata azt, hogy az emberek többsége figyelembe veszi az ajánlásokat; a múlt hét folyamán délután három óra után szinte kihalt a város. A hétvége viszont meghozta a jó időt, és láthatóan nagyon sokan kimentek a gátra, illetve a közkedvelt érdi kirándulóhelyekre. Csőzik László hangsúlyozta: fontos lenne az önkorlátozás, az, hogy érdiek által felkapott helyeken ne legyen tömeg, és kerüljük embertársainkat, ha kimerészkedünk.

Csak akkor mozduljunk ki, ha az igazán és feltétlenül szükséges. Eddig bőven az átlag alatt voltunk a fertőzöttek és a karanténba helyezettek száma szempontjából, és szeretném, ha ez így is maradna – hangsúlyozta.

Csőzik László beszélt arról is, hogy védőeszközök tekintetében semmilyen segítséget nem kaptak központi forrásból, magunknak kellett gondoskodniuk ezekről. „Mi voltunk szinte az elsők, akik találtunk olyan beszállítót, aki Kínából tud nagy mennyiségben importálni maszkokat és tisztító szereket. Ez a kontingens a napokban várható. Számos helyről sikerült kisebb mennyiséget beszereznie az önkormányzatnak, ezeket szét is osztottuk azoknak a munkatársaiknak, akik rendszeresen érintkezhetnek másokkal, így jobban ki vannak téve a veszélyeknek”.

Emlékeztetett arra is, hogy levélben fordult a kínai testvérváros polgármesteréhez segítségért, és a visszajelzés pozitív volt – erre a hétre várják a választ, hogy onnan is be tudnak-e szerezni fertőtlenítőszert, maszkot és kesztyűt. A cél az, hogy minden érdi lakost ellássanak két-két jó minőségű maszkkal. E tekintetben kiemelten odafigyelnek az utcákon, köztereken dolgozókra Ha nem jön megfelelő mennyiség, több helyről próbálják majd beszerezni ezeket.

Csőzik László beszélt arról is, hogy a köztereken lévő utcabútorok fertőtlenítését legalább tíz napja folyamatosan végzik. Az ÉKFI munkatársai naponta kezelik a szemeteseket, padokat, buszmegállókat.

Arra a kérdésre, hogy milyen az együttműködés az ellenzékkel, a polgármester elmondta: a városvezetés mind a Fidesz-KDNP-Összefogás frakció vezetőjével, mind Aradszki András országgyűlési képviselővel tartja a kapcsolatot. Reméli, a megváltozott helyzet kedvez az együttműködésnek, és hogy félre tudják tenni a politikai ellentéteket – ez most az összefogás ideje. „Minden egyes hozzánk fordulónak igyekszünk segíteni, és fontos, hogy az egész politikai szféra mögöttünk álljon ebben” – emelte ki a polgármester, aki köszönetet mondott a lakosok, cégek, civil szervezetek felajánlott támogatásáért, önkéntes munkájáért.

Alább megtekintheti az Érdi Televízió videóját. 19.10 órakor a helyi tévé beszélgetést közvetít a polgármesterrel, amelyben válaszol a lakosság hozzá intézett kérdéseire. 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email