22_03_29_erdmost_nincskep

Már aktív az év első meteorraja

22_03_29_erdmost_nincskep

Már aktív az év első meteorraja

A Lyridák az év első jelentős meteorraja, mely április 14–30. között aktív. A legtöbb meteort 21-én és 22-én és az azt követő követő éjszakákon láthatjuk. AZ ÉrdFm 101,3 munkatársai Mádai Attilla, amatőr csillagásszal beszélgettek a Bundáskenyér című műsorban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

A Lyridák meteorraj maximuma az előrejelzések szerint pont ma lesz, de előtte is utána is érdemes fürkészni az eget. Minden meteoritot arról a csillagképről neveznek el, amely irányából közeledni látszik. Nem ebből a csillagképből érkezik természetesen, csak az iránya az. Tulajdonképpen az egész égbolt fel van osztva csillagképekre, a csillagképeket határvonalak választják el egymástól, így olyan égbolt részlet nincsen, amely egy csillagképhez sem tartozik- mondta el az amatőr csillagász.

Arról is beszélt a csillagász, hogy az éjszakai kép látványa alapján lehet tájékozódni, akár egy hajós is képes erre. Ha az amatőr csillagászattal valaki elég régóta foglalkozik, hamar „megtanulják az eget.” Van a csillagképeknek egy úgynevezett saját mozgása is, mozognak a térben. Van például a Nagy Göncöl, ami most tudjuk, hogy néz ki, de több százezer évvel ezelőtt vagy több százezer év múlva már nem így fog kinézni, mert a csillagai mozognak

Lyridák meteorraj az év legelső csillaghullását produkálja és arról ismerhető fel, hogy viszonylag nagy számban vannak benne nagyobb méretű darabok Ezek legtöbbje elég a légkörben, de ha már leesett meteoritnak hívják.

A meteoritoknak van egy esztétikai hasznunk, gyártottak már például olyan ékszereket, amiben meteor anyag van, de tudományos értéke is van, hiszen ezeket mindig vizsgálják, és fontos felismeréseket lehet tenni.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email