22_03_29_erdmost_nincskep

Madárbarát parkot hoztak létre a Diófa utcában

22_03_29_erdmost_nincskep

Madárbarát parkot hoztak létre a Diófa utcában

6 B-típusú odút és egy madáritatót helyeztek ki Érden, a Diófa utcai parkban, melyet a környékbeli lakosok még tavaly kezdtek el kialakítani, azért, hogy segítsék a madarak szaporodását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Gáll Zsuzsanna, természetőr az Érd Tv-nek elmondta, a Diófa utcai parkba kihelyezett 6 odút egész évben használják a madarak, melyek rossz időben itt éjszakáznak, emellett pedig egy itatót is kihelyeztek.

Gáll Zsuzsanna kiemelte, nem csak a madarakra, hanem a beporzókra is figyelnek, ezért nincs levágva a fű a területen.

A természetőr hozzátette, hasonló odút saját kertünkben is ki tudunk alakítani. Mint kifejtette, az odúkra azért van szükség, mert egyre kevesebb az olyan vastag törzsű fa, amelyekben odút tudnak kialakítani a madarak.

Arról is beszélt, a madarakat csak télen etetik, azt tavasszal abbahagyják, mert ha a szülők magvakkal etetik a fiókákat, azok azt nem tudják megemészteni és elpusztulnak.

Gáll Zsuzsanna ismertette, a Diófa utcai parkban jellemzően széncinegék és házi verebek laknak, de természetesen más madarak is megfordulnak.

Emlékeztetett, nemrég az Érdi Polgári Természetőrség hirdetett egy játékot, melynek köszönhetően 60 különböző Érden megjelent madárfajt gyűjtöttek össze.

Beszélt arról is, hogy szeretnének csatlakozni a Madártani Egyesület Madárbarát Kert programjához, melyhez a regisztráció mellett meg kell rendelni egy csomagot, mely egy kérdőívet is tartalmaz. Ez alapján visszajelzést adhatunk arról, milyen madarakat figyeltünk meg. Ezt követően küldi el az egyesület a Madárbarát Kert táblát.

Gáll Zsuzsanna ismertette, a Diófa utcai parkban B-típusú odúkat alakítottak ki elsősorban cinkék, csuszkák és verebek költésére alkalmasak, azaz röpnyílásuk különböző méretű, hogy csak azok a madarak férjenek be, amelyeknek kell.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email