22_03_29_erdmost_nincskep

Ma szüret!

22_03_29_erdmost_nincskep

Ma szüret!

Pincelátogatással, gasztronómiai vásárral, játszóudvarral, színpadi programokkal, Bódi Csabi műsorával és utcabállal várják a szervezők az érideket déltől éjfélig a pincesoron. Érdemes követni facebook-oldalunkat is, az Érd Médiacentrum élő kitelepüléséről. A HELYSZÍNRŐL JELENTKEZÜNK

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

20.00.  Megkezdődtek az esti programok, Bódi Csabi műsorát az utcabál követi, a Radio Sense DJ zenél éjfélig.

18.00. A Bonton táncegyüttes műsora után került sor a termés megáldására és a mulatság megnyitására. Erdélyi-Takács István református lelkészt Csőzik László polgármester, illetve a rendezvény támogatója, a Magyar Vidék Hálózat képviseletében Weidel Walter követte a pódiumon.

– Fényes Elek 1851-ben azt írja Érdről, hogy a gazdaság fő ereje a szőlőhegyünkben rejlik. Nagyon szeretném, ha a jövő egyik iránya is ez lehetne, hiszen ez a városrész elkezdett fejlődni. Reneszánsza van a borkultúrának, és Érd ebbe be akar szállni. Az itt elkövetkező fejlesztések is erről szólnak – hangsúlyozta Csőzik László.

A megnyitó után a régi szüreti hagyományok elevenedtek meg: a szőlőből fiatal lányok taposták a mustot, amit mindenki megkóstolhatott, majd az Amaro Jilo Néptáncegyüttes műsora következett, majd a Ritmusa népzenei koncertjére rophatta a közönség. 

16.30. Egyre több a vendég, egyre pörgősebb a program. A borospincék előtti sörpadok lassan megtelnek, borokat, helyi finomságokat kóstolgatnak a látogatók. Túl vagyunk egy izgalmas bundáskenyérevő versenyen, most Lajsz András avatja be a publikumot a koktélkészítés rejtelmeibe, sok humorral fűszerezve – érdemes ezt is eltanulni tőle…

Öt órakor népviseleti ünnepi felvonulás, majd megnyitó következik, aki siet, még ideér!

15.00. Nyarat idéző meleg, lágy szellővel – a legjobb idő arra, hogy egy kicsit kimozduljunk szombat délután. A pincesoron kicsik és nagyok egyaránt megtalálják az ízlésüknek megfelelő szórakozást: a kézműves asztaloknál a gyerekek, a sörpadoknál inkább a felnőttek gyülekeznek, kóstolgatva az érdi borokat. Nemrég részt vehettünk egy pincelátogatáson, ahol megtudhattuk – és meg is kóstolhattuk – milyenek is az érdi borok.

– Az érdi borászat az elmúlt 15-20 évben kezdett újra fejlődni, de ugyanolyan borokat tudunk itt is készíteni, mint bárhol az országban. Jellemzően Duna-menti borvidék vagyunk, a szekszárdihoz, hajósihoz lehet hasonlítani a termőterületet – mondta tudósítónknak Martonosi Tamás (Martonosi-pince). – Nincs fagyveszély, jók a domborzati, hőmérsékleti viszonyok – tette hozzá a borász, akitől megtudtuk azt is: van olyan pincetulajdonos, aki értékesíti is az érdi bort, sikerrel. Az érdi pincék egyébként hétvégenként nyitva tartanak, előzetes egyeztetés után lehet rendezvényeket tartani, borokat kóstolni is. 

Aki nem borozna, az is talál bőven szórakozást az idei szüreten. Különlegességképp említsük meg Kádár Ferkó fotószínházát, ahol a múlt századi szüretek külsőségei közt fotózkodhatunk. 
– Van vásáros hátterünk, van népi férfi- és női ruhánk, és szüreti kellékeink. A fotókat térítésmentesen készítjük el, és a felvételeket mindenki megkapja vasárnap – tudtuk meg a mestertől. 

Hamarosan kezdődik a színpadi program, érdemes sietni!

Ezek a programok várnak az Érdi Szüret és Családi Nap látogatóira: 

?? ÁLLANDÓ PROGRAMOK
12:00-24:00 Nyitott pincék – bor és ételkülönlegességek
12:00-22:00 Gasztronómiai és kézműves vásár
12:00–18:00 Szüreti Népi Játszóudvar (kosaras körhinta, hordólovaglás, gólyaláb, csirkepofozó stb.)
12:00-17:00 Szüreti nosztalgiafotózás
12:00-18:00 Szüreti népművészeti kézműves udvar
12:00-18:00 Kádár Ferkó Fotószínháza
18:00-24:00 Népzenei bemutató a pincékben
?? SZÍNPADI PROGRAMOK
12:30 „Találkozás a Pincesorral” – vezetett pincelátogatás
14:00-15:00 Szüreti felvonulás a pincesoron élőzenével és táncosokkal, közreműködik az Amaro Jilo Néptáncegyüttes

15:00-18:00 ÉRD MÉDIACENTRUM ÉLŐ KITELEPÜLÉS
(Benne:
?Bemutatkoznak az érdi pincetulajdonosok
?Masters SE műsora
?Bundáskenyér evőverseny
? Hesz Ádám érdi zenész élő műsora
? Bemutatkozik a Tárnoki Ebárvaház
? Boros koktélokat készítünk Lajsz András, koktékirállyal
?Bonton TSE műsora)
14:30 „Találkozás a Pincesorral” – vezetett pincelátogatás
17:00 Népviseletes ünnepi felvonulás a Termál Hoteltől a pincesorra
17:10 Ünnepélyes megnyitó és szőlőáldás
17:20 Szőlőfeldolgozás hagyományos módszerekkel (préselés, taposás), friss mustkóstolás
17:30 Amaro Jilo Néptáncegyüttes műsora
18:00 Ritmusa (népzenei koncert táncosokkal)
19:00 Bódi Csabi műsora
20:00-24:00 Szüreti utcabál – RADIO SENSE DJ
? A műsorváltozás jogát a szervező fenntartja!
? A rendezvény belépődíja: 200 Ft / fő
? 6 éven aluliak a rendezvényt ingyen látogathatják.
? Az Érdi Szüret és családi nap a hatályos jogszabályok alapján kerül megrendezésre: szabadtéri, azonban egyszerre egyidejűleg maximálisan 500 főt engedünk be, amelyet karszalaggal és zsetonnal ellenőrzünk!

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email