m0

Leszakadt pótkerék okozott balesetet az M0-s autóúton

m0

Leszakadt pótkerék okozott balesetet az M0-s autóúton

Az Index egyik olvasója kedden autóval tartott az M0-s autóúton, az M1-es autópálya felől az M5-ös irányába. Nem volt jelentős forgalom – talán éppen ez volt a szerencséje. A törökbálinti Annahegy második nagy kanyarja után ugyanis egy fekete, nagyobb méretű, hordószerű tárgyat ütött el, mint kiderü

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Index egyik olvasója kedden autóval tartott az M0-s autóúton, az M1-es autópálya felől az M5-ös irányába. Nem volt jelentős forgalom – talán éppen ez volt a szerencséje. A törökbálinti Annahegy második nagy kanyarja után ugyanis egy fekete, nagyobb méretű, hordószerű tárgyat ütött el, mint kiderült, egy kamionról leszakadt pótkerék volt, ami, ha a kocsi szélvédőjébe csapódik, akár tragédiát is okozhatott volna. Szerencsére a vezetőnek nem esett baja, a körülbelül hétmillió forintot érő autójának viszont összetört a jobb eleje, kiszakadt a ködlámpája.

„Nem akartam félrerántani a kormányt, 100 kilométer/órás sebességgel a betonfalnak rohanni… Elütöttem a tárgyat, nagyot szólt az ütközés. Rögtön lehajtottam a Szigetszentmiklósi Autópálya Rendőrségnél. Megkerestem a Magyar Közutat, jeleztem, hogy egy rendkívül balesetveszélyes tárgy van a nulláson, és hamarosan itt a délutáni csúcs, akár tragédiát is okozhat. A közút annyit mondott: tessék feljelentést tenni a rendőrségen. Ezt rögtön meg is tettem, de a rendőrségtől meg csak annyi választ kaptam, hogy a közútfelügyelet sem nézheti állandóan az utakat, illetve rögtön ezután megkérdezték, hogy van-e biztosításom. Mélységesen felháborodtam: mit csinál a közút, miért fizetném én a kárt, hány balesetet okoz majd még az a tárgy az úttesten, amíg egymásra mutogatnak?” – részletezte Kovács Violetta, akinek közben jelezték, hogy a sztrádán egy újabb baleset is történt az úttesten heverő tárgy miatt, s azt is megtudta, hogy egy pótkereket ütött el. 

Közben kiderült, hogy egy szlovák kamionos járművéről esett le a pótkerék. Pécsi Norbert Sándor Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezető az alábbi tájékoztatást küldte az Indexnek:

„Társaságunk útellenőri szolgálata a jogszabályi előírások szerint naponta legalább kétszer bejárja a teljes gyorsforgalmi hálózatot. Ezen kívül a forgalomfigyelő kamerarendszereinken keresztül diszpécsereink is online követik a kezelésünkbe tartozó autópályákon és autóutakon a forgalmat, de a hatóságoktól és a lakosságtól is folyamatosan kapunk visszajelzéseket, amelyek alapján külön is intézkedünk. Szigetszentmiklósi mérnökségünk 14 óra után kapott bejelentést, hogy idegen tárgy található az M0-s autóút érintett szakaszán. Szakembereink azonnal a helyszínre indultak, addigra már az elválasztósávban volt a tárgy, ami egy kamion kiszakadt gumija volt. (Hasonló eset, vagyis, hogy teherautók gumiköpenye szétszakad, sajnos elég gyakran előfordul.) Tekintettel az M0-s autóút nagyarányú forgalmára, rendőri segítséggel és terelés mellett távolítottuk el a gumiköpenyt. Ilyen esetben, ha egy gyorsforgalmi úton idegen tárgy miatt éri kár a közlekedőket, akkor a károsultak kárigényüket annál érvényesíthetik, aki ezt a helyzetet előidézte, aki felelős azért, hogy egy ilyen tárgy az útra kerülhetett, ezért ilyenkor feljelentéssel élhet ismeretlen tettes ellen, amit az illetékes hatóságok vizsgálhatnak ki.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email