22_03_29_erdmost_nincskep

Lehet-e füstölni?

22_03_29_erdmost_nincskep

Lehet-e füstölni?

A környezetvédelmi törvény módosításával az országgyűlés országosan betiltotta volna a zöldhulladék nyílt téri égetését 2021 januárjától. Később visszavonta ezt a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig, továbbra is az önkormányzatokra bízva annak eldöntését, lehet-e füstölni. Érden nem lehet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szakmai szervezetek számára sem világos, mi indokolja épp a járványhelyzet alatt visszavonni az országos tiltást. „Ahogy számos tanulmány rámutatott, a szennyezett levegő hozzájárul a koronavírus terjedéséhez és a koronavírus okozta megbetegedések súlyosbodásához, a halálozások számának növekedéséhez. Tehát a járványhelyzet az eddigieknél sokkal szigorúbb levegőtisztaság-védelmi intézkedéseket kívánna meg,” írja a Levegő Munkacsoport.

Korábban mi is írtunk arról, hogy például 100 kg zöld hulladék elégetésével egy 10ezer fős település komplett levegőjét tudjuk az egészségügyi határérték felett beszennyezni. Mindeközben hazánkban évente 12ezer ember hal meg bizonyíthatóan a légszennyezettségnek köszönhetően. Kutatások bizonyítják, hogy a kerti hulladékok elégetése felesleges és káros, mert értékes tápanyagokat von ki a biológiai körforgásból és rontja a levegőminőséget, egészségügyi kockázatokat okoz a lakosságnak. 

Ennek ellenére az országos tilalmat lehetővé tévő módosításig a magyarországi önkormányzatok jelentős része nem tiltotta, illetve nem korlátozta jelentősen ezt a tevékenységet, ezért lett volna fontos lépés az országos tiltás. Illetve lesz majd egyszer, a veszélyhelyzet megszűnését követően. Addig pedig a felelősség a településeken van.

Érd önkormányzata már év elején úgy döntött, megszünteti azt a jogi kiskaput, ami eddig lehetővé tette az önkormányzatok számára, hogy kijelölt időszakokban engedélyezzék a zöld hulladék égetését. Alternatívaként havi rendszerességűvé tették az ÉTH zöldjáratát, aminek segítségével az érdi ingatlantulajdonosok égetés nélkül szabadulhatnak meg mindettől. 

A zöldhulladék „újrahasznosítását”, a lebomlása során keletkezett értékes tápanyagok felhasználását, azaz a komposztálást pedig Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány vezetője próbálja évek óta népszerűsíteni a lakosság körében. Ezzel kapcsolatban rengeteg hasznos tanácsát olvashatják el egy korábbi cikkünkben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email