220115_birkozas_1

Kuriózummal kezdett a Spartacus

220115_birkozas_1

Kuriózummal kezdett a Spartacus

Ritka alkalmak egyike, de két csarnokban, 7 szőnyegen, 441 utánpótláskorú birkózó részvételével rendezte meg a Lakatos Gábor Emlékversenyt az Érdi Spartacus SC. A 2022-es év első birkózóviadala a korosztály és súlycsoportváltások után remek felkészülési lehetőség volt a közelgő válogatóversenyekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyéni szerződéssel, de már rendezhetnek versenyt a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola mellett megépült új birkózócsarnokban. A létesítményben az Érdi Spartacus SC szeptemberben már rendezett egy kisebb versenyt, ám január 15-én az iskola tornacsarnokát is bevonták. A négy évtizedes hagyományra visszatekintő – korábban Benta Kupa nevet viselő – Lakatos Gábor Emlékversenyen így összesen hét szőnyegen küzdhettek az utánpótláskorú birkózók.

A versenyt megtisztelte jelenlétével dr. Aradszki András Érd országgyűlési képviselője, dr. Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város polgármestere, a verseny fővédnöke, Lengyel Péter a Sport Bizottság elnöke, dr. Hegedűs Csaba a Nemzet Sportolója és századik olimpiai bajnokunk, Pál Szabolcs a Magyar Birkózószövetség Bíró Bizottságának elnöke, Kozma Zoltánné a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola igazgatója és Pintérné Bernyó Piroska a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Mivel a viadal az év első eseménye a sportágban és az új év korosztály- és súlycsoportváltozásokat hoz magával, ilyenkor a birkózóknak különösen fontos, hogy minden lehetőséget megragadjanak és megismerjék idei riválisaikat. Pláne, hogy néhány hét múlva tartják az év válogatóversenyeit, amelyekből a korosztályos válogatottakba, onnan pedig akár az Európa-bajnokságra is eljuthatnak a legtehetségesebbek.

Ezt kihasználva összesen 441 birkózó nevezett a Lakatos Gábor Emlékvrsenyre, melyből mintegy félszáz a házigazda egyesületet képviselte, míg Csehország, Szerbia és Szlovákia hét klubot delegált.

Tar Mihály az Érdi Spartacus elnöke kiemelte, hazánkban mindössze két alkalommal – akkor is kültéren – rendeztek hét szőnyegen versenyt.

“Úgy érzem, ez egy jó felkészülési lehetőség, amely nagyban segíti a következő hetek tétversenyeit”

– hangsúlyozta Tar Mihály, aki szerint Kaszás Elza kadet-, Jakab Dániel serdülőválogatott lehet idén. A Végh-testvérek, Artúr és Richárd az U23-as, Dénes Mercédesz pedig a felnőtt női Európa-bajnokságon indulhatnak, de rajtuk kívül is még néhányan kivívhatják a válogatott meghívót.

Az erre való felkészülés is jól sikerült az érdieknek, hiszen a házigazda egyesület indulói tizenkét arany-, tizenhárom ezüst- és huszonegy bronzérmet szereztek.

A viadalon az óvodás, gyerek II, gyerek I, diák II, diák I, serdülő, kadet és junior korosztály sportolói szerepeltek. A legkisebb korosztályban a területi olimpiára készülő Batthyány Sportiskolai Általános Iskola grundbirkózói színesítették az Érd Kupa programját, ahol nyolc arany-, nyolc ezüst- és tizenkét érdi bronzérem született. Jó néhány iskolai karantén és betegség ellenére az Érdi Spartacus versenyzői összesen négy arany-, öt ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek.

A hazaiak közül a legkisebbek versenyében Posztobányi Szabolcs arany-, a gyerek II-esek között Marcinkovics-Kovács Zekő ezüst-, Cseke Attila, Sugó Kristóf, Szilágyi Kornél, Póka Dániel és Szilágyi Dávid bronzérmet szerzett.

A diák II-es fiúk szabadfogású versenyében 38 kilogrammban Marcinkovics-Kovács Zekő harmadik, 42 kilogrammban Csuka Levente második helyen végzett.

Diák I-es korosztályban a lányoknál Csuka Letícia 50 kilogrammban a legjobbnak bizonyult, Szenicza Emma 62 kilogrammban, Narancsik Levente a szabadfogásúak 32 kilogrammos súlycsoportjában lett második.

A serdülő fiúk 48 kilogrammos versenyében Szenicza Nimród és Narancsik Bence egyaránt bronzérmet szerzett. A Lakatos Gábor Emlékverseny Ferara Kft. kupáját a 75 kilogrammban diadalmaskodó Jakab Dániel vihette haza. Bori Richárd 41 kilogrammban ötödik helyen végzett.

Kadet korosztályban a kötöttfogásúaknál 92 kilogrammban Gyenes Bence ezüstérmes lett, míg az 57 kilogrammos nők között Kaszás Elza a dobogó legfelső-, Baljer Kitti a legalsó fokára állhatott fel.

Tar Mihály emlékeztetett, január 22-én újabb eseményt tart az egyesület, amikor a szumósok számára rendezik meg az Érd Kupát, amely három korosztálynak (U12, U16, U18) magyar bajnokság, másoknak Eb-re való válogatóverseny lesz. Azonban miután több nemzeti szövetség (a német és az orosz) a koronavírus-járvány helyzetre való tekintettel visszamondta a részvételt, ezért az Európa Kupát egy későbbi időpontban és vélhetően más helyszínen tartják meg. Ennek ellenére így is több országból érkezhetnek szumósok Érdre.

Grundbirkózás eredmények:
1. helyezett:
Kuminka Milán, Horváth Zoé, Vajna Nóra, Sátrai Lilla, Márfi Zalán, Kula Bence, Hudák Lóránt, Sinogli Erik
2. helyezett: Reszegi Bence, Szép Ádám, Sátrai Levente, Briák László, Pagonyi Gergely, Hudák Ádám, Újlaky Dániel, Győrfy Gábor
3. helyezett: Králik Milán, Szentes Jázmin, Juhász Luca, Loskai Levente, Simurda Gábor, Posztobányi Dominik, Kálnai Marcell, Márfi Milán, Süvöltős Annabella, Králik Zalán, Kovács Tamara, Sátrai Ákos

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email