22_03_29_erdmost_nincskep

Kötelező a maszk az érdi intézményekben

22_03_29_erdmost_nincskep

Kötelező a maszk az érdi intézményekben

Közös utasítást adott ki az érdi polgármester és a jegyző arra vonatkozóan, hogy mostantól a Polgármesteri Hivatalban kötelező a maszkhasználat és erre felkérték az érdi intézmények és városi cégek dolgozóit is, hogy mostantól ők is viseljenek maszkot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A november 4-én életbe lépő utasítás részleteiről László Ferenc, az önkormányzat kommunikációs vezetője adott részletes tájékoztatást az Érd Médicentrumnak. Elmondta, hogy csökkenteni szeretnék a személyes interakciót a Polgármesteri Hivatalban, ezért arra kérik az ügyfeleket, hogy amennyiben lehetséges, ügyeiket az interneten keresztül, a www.erd.hu segítségével vagy telefonon intézzék el. Amennyiben elengedhetetlenül szükésges a személyes találkozó, úgy minden esetben viseljenek az ügyfelek maszkot, a portákon fertőtlenítsék a kezüket és tartsák be a védőtávolságot. 

A polgármester és a jegyző csütörtökön felkérték az érdi intézményeket és cégeket, hogy a munkahelyeken kérjék számon a maszkviselést, különös tekintettel a bölcsődékre és az óvodákra, ahol az intézményvezető feladata tájékoztatni a szülőket, hogy 2021. november 5-től már csak maszkban léphetnek be a tanintézményekbe. 

László Ferenc tájékoztatott arról is, hogy a jövőben még gyakoribbak lesznek az intézményi fertőtlenítések, különös tekintettel a közös helyiségekre és az olyan felületekre, amelyet sokan megérintenek. „Folytatjuk a Polgármesteri Hivatalban a tesztelést, újabb teszteket rendeltünk, hogy biztosítani tudjuk az egészséges munkakörnyezetet.”

A kötelező oltással kapcsolatban az önkormányzat kommunikációs vezetője elmondta, hogy jelenleg Csőzik László egyeztetéseket folytat azzal kapcsolatban, hogy Érden milyen a fertőzötség és az átoltottság és ennek tükrében dönt majd arról, hogy kötelezővé teszi-e az oltást a hivatalban. Telefonon konzultált Merkely Béla professzorral és virológusokkal is felvette a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb döntést hozza az ügyben. 

Még kivárnak az önkormányzatok az önkormányzatok
Eddig két helyen rendelték el a kötelező oltást

Az önkormányzatok láthatóan kivárnak kötelező oltást elrendelni intézményeikben. Két fővárosi kerület megtette, másutt a maszkviselést hozták vissza. Vidéken akad, ahol már szó esett róla, de kötelező oltásról még nem tudunk.

A kormány pár napja úgy rendelkezett, hogy a munkáltatókra bízza a covid-oltás kötelezővé tételét. Nagy cégek sora – például a Tesco – egyelőre nem él a lehetőséggel. Az önkormányzatok közül eddig két budapesti szánta rá magát, mindkettő fideszes vezetésű. Kötelező lesz az oltás a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban. Az érintett foglalkoztatotti kört a jegyző mint munkáltató állapítja meg a következő napokban. A védőoltás határideje – egy dózisú oltóanyag esetén a védőoltás, két dózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa – december 15. A XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter (Fidesz) elrendelte, hogy a közösségi közlekedési eszközökön és pályaudvarokon kötelező a maszkhasználat, az önkormányzatok és a munkáltatók számára lehetővé tette, hogy a munkavállalók biztonsága érdekében előírják a védőoltás kötelező igénybevételét a foglalkoztatottak számára. Az egészségügyi és szociális intézmények maguk dönthetnek látogatási tilalom elrendeléséről. December 20-ig minden önkormányzati intézményben dolgozónak, aki ezt eddig nem tette meg, fel kell vennie a védőoltás első dózisát, két dózisú oltóanyag esetén a másodikat az oltóorvos által meghatározott időpontban. Az önkormányzat november 2-tól a rászorulók számára a közösségi közlekedési eszközök igénybevételéhez biztosít 5 darab orvosi maszkot. A maszkokat lakóhelyükre szállítják.

A többi kerület, illetve polgármester túlnyomó része semmilyen döntést nem hozott, legalábbis honlapjaikon és Facebook-oldalaikon nincs nyoma ennek, noha az iskolai oktatás kedden újraindult. Néhány kerületben (például Terézvárosban) szerdán visszaállították a kötelező maszkviseletet a Polgármesteri Hivatalban, ügyfélszolgálatban.
Megkerestük a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe tartozó városvezetések egy részét. Válaszaikból is a kivárás tűnik ki.

Szentendrén a városi cégek, önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóinak átoltottsága az országos átlag feletti és annak érdekében, hogy a közszolgáltatások folyamatos ellátását továbbra is biztosítsa a város, az említett munkahelyeken nem rendeli el a kötelező oltást, ám zárt térben hétfőtől kötelező lesz a maszk használata.
Ajkán kedden napirendre került a kérdés, de még nincs döntés. Kérdés, hogy a járási hivatal kötelezővé teszi-e, mert egy épületben vannak, és akkor egyeztetni kell például a maszkviselési szabályokról – válaszolták. Szombathely polgármestere, Nemény András a kormánymegbízott-tól kért adatokat (oltottság, betegek száma, kórházban ápoltak száma), az ő válaszára várnak, így a szerdán összeülő védekezést segítő tanács nem tudott az oltás kérdésben dönteni. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere az önkormányzati cégeknél egyelőre nem rendeli el a kötelező védőoltást, de úgy véli, hogy az intézkedéssel a kormány áthárítja a felelősséget magáról. Náluk sem állnak rendelkezésre hivatalos adatok a fertőzöttség mértékéről, terjedéséről. A városházán ideiglenesen megszűnik a személyes ügyintézés, ahol erre mégis szükség van, ott kötelező a maszkhasználat, a szociális intézményekben is szigorításokat rendelnek el.

A helyben.hu információi szerint sok helyen – például Pécsett, Pomázon vagy Veszprémben – egyelőre nincs változás a szabályokban. 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Facebookon arról írt, hogy városban több okból sem vezeti be a kötelező oltást. Mint írja – „ez gyáva és példátlan felelősség áthárítás”, ő is az operatív törzs által szolgáltatandó információkat hiányolja. „A kormány ne a saját kötelességét ossza le a településekre, hanem a tőlük törvénytelenül elvett milliárdokat adják vissza…” – írja.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email