22_03_29_erdmost_nincskep

Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

22_03_29_erdmost_nincskep

Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

A babonán alapuló szerencsére még egy picit várni kell, ugyanis a kéményseprők március 1. és június 30. között végzik majd el az ingyenes kéményseprési sormunkát Érd társasházaiban. Aki családi házban él, ahhoz nem érkezik csak úgy magától a kéményseprő: az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatát a háztulajdonosoknak kérniük kell. Hogy hogyan, arról bővebben olvashat cikkünkben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagyobb baleseteket, kellemetlenségeket előzhetünk meg, ha odafigyelünk arra, hogy rendszeresen felülvizsgáltassuk a lakásunk, házunk égéstermék-elvezetőjét (azaz a kéményt). Ezt a katasztrófavédelem szakemberei ingyenesen végzik el azokban a házakban, lakásokban, ahová nincs bejelentve gazdasági szervezet.

A társasházban élőknek nincs különösebb tennivalójuk: a kéményseprő értesítést követően, előre megadott időpontban érkezik, és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

A katasztrófavédelem már elkészítette a sormunkák ütemezését a megye településeire: a terv szerint Érden és Törökbálinton március 1-jétől június 30-ig, Diósdon június 1 és augusztus 31. között, Tárnokon május 1-július 30. között, míg Sóskúton június 1-jétől 30-áig végzik majd a kéményseprői sormunkát a társasházakban.

Aki olyan családi házban él, ahová nincs bejelentve gazdálkodó szervezet, annak szintén ingyenes a kéményseprés. A szakember viszont nem előzetes bejelentésre, hanem akkor jön, amikor a tulajdonos kéménytulajdonos időpontot foglal. Erre online, illetve telefonon is van lehetőség, a 1818-as (előhívó nélküli) telefonszámon, a 9-es, 1-es, 1-es „időpontfoglalás” menüpont alatt. A külföldön tartózkodó állampolgárok a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.

 E-mailben is lehet kérni időpontot (kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu), sőt, postai úton (BM OKF GEK, 1903 Budapest, Pf.: 314.), vagy akár személyesen is.

Azokban az ingatlanokban, ahová be van jegyezve gazdálkodó szervezet, nem ingyenes a kéményseprés. Családi házak esetén a sormunkát kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente kell élni ezzel a lehetőséggel. Hog yegy adott településen mely cégek végezhetnek ilyen tevékenységet, ebben a nyilvántartásban megtalálható.

Azokba a társasházi lakásokba, amelyekbe be van jegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni (például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét).

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolványa van, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított. Készpénzt nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el, ahol megrendelésre díjköteles munkát végeznek, azt utólag, számlán kell megfizetni.

A katasztrófavédelem azt ajánlja, hogy nemcsak az égéstermék-elvezetőket, hanem a fűtőeszközöket is ellenőriztessük évente, ugyanis komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. Ráadásul a rendszeresen karbantartott fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető – olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatójában.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email