22_03_29_erdmost_nincskep

Kell a Jelen/lét

22_03_29_erdmost_nincskep

Kell a Jelen/lét

Egy jó nagy kézműves hamburger az egyik kézben, egy pohár ital a raklapasztalon, hátunk mögött a múzeumkert, előttünk a színpad, egy kis nyüzsgés, zene - ilyen is lehet a főtér, ilyen is lehet egy péntek délután. És nem csak a mai. A Jelen/lét nyitó eseményén jártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Most, hogy végre van a főtéren egy kis élet, felmerül bennem a kérdés: miért nem volt itt eddig semmi? – nézett körbe mosolyogva egy anyuka, aki a kislányával üldögélt az egyik asztal mellett. Tényleg, csodálkoztam rá magam is, mennyit dob az amúgy esztétikus és kellemes, de valahogy csupasz főtéren az a pár raklapbútor, no meg az, hogy emberek ültek rajtuk, nemcsak arra a rövid időre, míg a gyerek átvág a téren a gördeszkával, nem egymástól elkülönülve a távoli padokon, hanem az együttlét, a szórakozás kedvéért (nem mellesleg zene mellett és ínycsiklandó illatok közepette). 

– Érdligetről buszoztunk ide, és azt hittük, többen lesznek, a lakótelep közelsége miatt. Nekünk ez az első ilyen esemény a karantén után. Reméljük, idővel többen lesznek – mondta egy másik hölgy. Való igaz, délután háromkor, amikor az Érdi TV és az ÉrdFM 101,3 első közös, élő adása kezdődött, még csak az első fecskék érkeztek, de négy után már megteltek az asztalok, szemláhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgást véget ért a munkaidő. Erre sétált és itt ragadt egy csapat fiatal, érkeztek családok, és harminc felettiek is szép számmal – a Jelen/létnek főleg ez a generáció a célközönsége, lévén kiülős, csöndesebb hely, nem az a klasszikus szórakozóhely.

– Mindig csúfolódunk, hogy Érd egy alvóváros. Ez nem azon múlik, hogy hány kilométer aszfaltutunk van, hanem hogy milyen közösségi helyek és projektek vannak a városban, ahol az emberek közösségként létezhetnek. Építhetünk dekoratív főtereket, de attól ott még nem lesz közösségi élet. Ennek generátora a vendéglátóipari egység, ami a köztérhez kapcsolódik. Mivel itt nincs ilyen állandó lehetőség, kipróbáltuk, milyen az, ha ideiglenesen kitelepítjük – mondta Wolf Katalin, a szervező Szepes Gyula Művelődési Központ. igazgatója, akitől megtudtuk azt is: az étel-ital kínálatot érdi vendéglátósok biztosítják, akik „igyekeznek ellépni a kommersztől”. 

Ez a programra is igaz; péntekenként élő fellépők, szombaton kertmozi, vasárnap mesejátékok várják a felnőtteket, családokat. Szombaton például a Macskafogó című animációs filmet vetítik, naplemente után.
– Sok mindent tervezünk, de a következő hét programját mindig az előző heti, a fogyasztáson alapuló bevétel határozza majd meg, hiszen ezt forgatjuk vissza a programokba – tette hozzá Wolf Katalin.

Ha az idő engedi, szeptember végéig élvezhetjük és növelhetjük hétvégenként a főtér nyüzsgését. Érdemes kipróbálni a raklap bútorokat (akár ihletet is meríthetünk belőlük – nem titok, hogy a kivitelezés a Szepes munkatársainak érdeme, akik adományba kapott anyagokból készítették el az ülőgarnitúrákat), ha pedig már nem jut asztal (negyven főre van ugyanis ülőhely), piknikezhetünk a múzeumkert előtti gyepen. 

– Jó, hogy van egy ilyen teraszos, kávézós, fröccsözős hely Érden, és nem kell bemenni a fővárosba, vagy átmenni Battára. Annak idején, amikor a pályázatot beadtuk a terület rendezésére, a tanulmánytervben szerepelt, hogy itt kiülős helyek lesznek. Mindig csak elkezdeni nehéz: ha megjelenik az első fecske, remélem, több is követni fogja – mondta Csőzik László polgármester. 

Hogy így legyen, az rajtunk, közönségen múlik: a lehetőség most már adott, ha élünk vele, akkor a vendéglátósoknak megéri majd kitelepülniük, és a főtér ugyanúgy megtelik majd élettel, mint ahogy más városok hasonló közterei. Szóval kell a Jelen/lét, mindnyájunké, hogy ami most elkezdődött, az sikerrel záruljon majd az ősszel (és akár folytatódjon advent idején). Hogy szükségünk van arra, hogy kiüljünk, beszélgessünk, szórakozzunk, az nem kérdés – csupán az, hogy hol tesszük…

Lemaradt az Érdi TV és az ÉrdFM101,3 közös műsoráról? Az ÉrdMost.hu facebook-oldalán visszanézheti! Az élő adás vendége volt többek közt Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó, Kőhalmi-Szűcs Réka edző, Petrus Márta coach, Szabó Ádám harmonikaművész.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email