22_03_29_erdmost_nincskep

Jazzül tanultunk

22_03_29_erdmost_nincskep

Jazzül tanultunk

Hogy Tóth Viktor kiváló jazz-zenész, az eddig is közismert volt, de már azt is tudjuk – mióta hallottuk őt a művelődési központban az Érdi Jazz Napok keretében –, hogy kiváló előadó azaz a szó legnemesebb értelmében remek ismeretterjesztő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Programjának célja ugyanis az, hogy a jazzhez vonzódó, de annak fortélyaiban, titkaiban járatlan érdeklődőt beavassa a műfaj rejtelmeibe, ahogy mondja:  „Sokszor éreztem koncertjeimen, hogy a hallgatóságnak szüksége van néhány útbaigazító mondatra a zene hallgatása előtt vagy után. A jazz nagyon tradicionális műfaj, a stílusok és kifejezési módok egymásra épülnek, a zene szellemi és lelki mondanivalója szorosan összefügg a jazz száz éve alatt élt emberek életével és lelki világával. Ez a zene elsőre bonyolultnak hallatszódhat az „edzetlen” fülnek, de meggyőződésem, hogy ha példákon keresztül és útmutatások segítségével hallgatja valaki, akkor a szívnek és a tudatnak is egyaránt nagy élményt okoz.”

Ahogy élmény volt a közérthető, gazdag ismeretanyagot átadó, humorral fűszerezett előadás is: az afrikai gyökerektől az 1960-as évek jazzforradalmáig rajzolt ívet és tette érthetővé, amit egy-egy koncerten hallunk. Zenei bejátszások, filmrészletek, képek és nem utolsó sorban Tóth Viktor szaxofonnal előadott pontos „illusztrációi” tették az estet a tanulás mellett élvezetes szórakozássá. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email