22_03_29_erdmost_nincskep

Ismét olajszennyezést találtak Szigetszentmiklóson

22_03_29_erdmost_nincskep

Ismét olajszennyezést találtak Szigetszentmiklóson

A korábbi szennyezés helyszínén, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál találtak újabb jelentős mennyiségű olajszennyezést, aminek eltávolítását a legmagasabb, harmadik fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdték, hogy ne jusson ki a szennyeződés az élővízbe,

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata szerda dél körül észlelte az olajszerű anyagot 7-8 kilométer hosszan Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál – , a korábbi szennyezés helyszínén, – és az aknában. 

A szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval és kézi erővel kezdték eltávolítani a víz felszínéről. Eddig mintegy 150 litert gyűjtöttek így össze. 

A vízügy mellett az illetékes vízvédelmi hatóság (a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a település önkormányzatának munkatársai is részt vesznek a kárelhárításban. A vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy ne jusson ki szennyeződés az élővízbe, és ezt sikerült is biztosítani.

December 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári) Dunába torkollik. Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A legsürgősebb kárelhárítási munkák december 22-éig tartottak, de az OVF többször hangsúlyozta, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás évekig is eltarthat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email