22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra?

Nem elég lekefélni a rozsdát a vázról, alaposan át kell vizsgálni a gumikat és a fékeket, és érdemes tisztában lenni a KRESZ új szabályaival is azoknak, akik csak tavasszal szállnak újra biciklire. Bognár Jánossal, a Tekerbringa Kerékpárkölcsönző munkatársával beszélgettek az ÉrdFm munkatársai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

Minden nagyobb kerékpározás előtt érdemes átvizsgálni a kerékpárt, különös tekintettel a gumikra, hiszen azok és a többi alkatrész is el tud öregedni. Úgy, mint egy autót, ha sokat állt, a kerékpárt is át kell vizsgálni.  Pumpa, imbuszkulcsok, villáskulcsok, gumileszedő. Ezek azok az eszközökre, melyre mindenképp szükségünk lesz.

A legfontosabb a gumiabroncs átvizsgálása, mert ha az le van eresztve, el sem tudunk indulni, persze utána következik a fék, hiszen ha már sikerült elindulnunk, meg is kell tudni állni. A fékbetét akár egy év alatt is fel tud úgy keményedni, hogy nem tudjuk elérni a megfelelő fékhatást. De a szakember azt javasolja, hogy inkább bízzuk szakemberre, ők olyan állapotba tudják húzni a bringát, hogy az egész szezonban működőképes lesz.

Minden guminak az oldalán fel van tüntetve a nyomás minimális és maximális értéke, ezt mindenképpen érdemes megnézni és figyelembe venni. Ha túl alacsony nyomáson használjuk a gumit, kárt tehetünk a belsőben.  Ebben egyébként benzinkúton is tudnak segíteni.

Ha mégis otthon szeretnénk rendbe tenni a bicajt, a gumik mellett a fékpofákat is érdemes ellenőrizni, utána a hajtásláncot vizsgáljuk meg, nem túl rozsdás-e. Fontos a kormánycsapágyak szemrevételezése is, nem tapasztalható-e valamiféle furcsa mozgás.

A szakember azt tapasztalta, hogy az elmúlt egy évben a járvány miatt inkább a szabadtéri tevékenységeket részesítették előnyben az emberek, így a túrázás és a kerékpározás is igen népszerű elfoglaltság lett, akár családoknak is kiváló program. Egyre népszerűbb az ebike, amit egyre többen próbálnak ki.  Ennek használatakor ugyanúgy kell pedálozni, mint egy normál kerékpár esetében, saját teljesítmény nélkül nem lehet vele haladni, de van benne egy motor, ami rásegít.  Ez azért jó, mert ha több generáció szeretne együtt tekerni, akkor az idősebb családtag fel tud ülni egy elektromos kerékpárra ás tudja tartani a tempót a fiatalabbakkal.

Itt hallgathatja meg a beszélgetést:


 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email