22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn Moderna, kedden Pfizer érkezik

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn Moderna, kedden Pfizer érkezik

68 ezer adag Moderna- és 248 ezer Pfizer-vakcina érkezik hétfőn és kedden - jelentette be a tisztifőorvos, aki arról is beszélt, hogy lezárult a pedagógusok soron kívüli oltása. Kijelentette: az oltást követő ellenanyagszint-vizsgálat csak korlátozottan alkalmas a védettség kimutatására.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra: hétfőn 68400 adag Moderna-vakcina érkezett, ezeket részben a második oltásra használják fel, részben a budapesti háziorvosoknak szállítják ki. Kedden 248040 adag Pfizer-vakcinát várnak, és a héten orosz és kínai oltóanyagok is érkeznek – mondta el mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos, hozzátéve: jelenleg 4280000 ember regisztrált oltásra.

Mint mondta, attól függően nyílnak újabb oltópontok, hogy mennyi vakcina érkezik. A honvédségi oltóbuszok is folytatják munkájukat: hétfőn Tolna megye kisebb településein dolgoznak.

A pedagógusok soron kívüli oltása lezárult: a harmadik, utolsó körre most hétvégén került sor.  Összesen 210 ezer iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozót hívtak be, és közülük 153 ezren kaptak oltást, ami 73 százalékos megjelenést jelent. Korábban, veszélyeztetettségük, magas kockázati érintettségük révén 52 ezren már felvették az oltást, így összesen 200 ezer pedagógus van beoltva Magyarországon soron kívül – tette hozzá Müller Cecília.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a járványügyi adatok javulnak, „kicsit csökkent a teher az egészségügyi ellátókon, de tovább megfeszített munkát igényel ez a szám is a dolgozóktól”.

A tisztifőorvos szerint az oltás beadását követő ellenanyagszint-vizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas, mivel az úgynevezett sejtes immunitást nem méri. „A vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg, a klinikai vizsgálatok során azt rögzítette. Ezek azok a vizsgálatok, amelyek teljes körűek, hiszen számos olyan tényező van az immunológiában, amely rendkívül bonyolult biokémiai folyamatok révén érvényesül a szervezetben. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teheti az információt teljessé” – tette hozzá.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email