22_03_29_erdmost_nincskep

Hasfájás: kólika vagy allergia?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hasfájás: kólika vagy allergia?

A hasfájás gyakori probléma a csecsemőknél, minden második, harmadik babánál jelentkezik 2-5 hónapos kora között, de az esetek nagy részében nem áll mögötte szervi ok. De mi van, ha a gyermek mégsem növi ki? Dr. Cseh Áron gyermek-gasztroenterológus volt a vendége a csütörtöki Bundáskenyérnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakorvos hangsúlyozta:  az orvostudomány jelenleg nem ismer olyan gyógyszert, ami a csecsemőkori kólikát teljes bizonyossággal elmulasztaná, igaz, egyes gyermekeknél jó hatást lehet elérni a pre- és probiotikumokkal.

Ha a baba szépen gyarapszik, nincs más tünet, és a hasfájás idővel elmúlik, akkor nincs okunk más betegségre gyanakodni. Ha a fájdalom tartósan megmarad, rossz a gyermek étvágya, nem gyarapszik megfelelően a súlya, a gyermekorvost kell felkeresni, ő küldi tovább szakemberhez a babát. Érdemes gasztroenterológushoz fordulni, ha  a panaszok egyéves kor után is fennállnak, illetve a hasfájás mellett fogyás, véres széklet jelentkezik.

Ha nem az életkori kólika okozza a tüneteket, akkor nagy valószínűséggel ételallergia, gyomor-bélrendszeri fertőzés, ritkán gyulladások, egyéb bélbetegségek állhatnak mögötte. 

Az édesanyák tudják, mennyire fontos, hogyan táplálkoznak a várandósság és a szoptatás alatt. Dr. Cseh Áron hangsúlyozta: nem szabad átesni a ló túloldalára, mivel a feleslegesen alkalmazott diéta ártalmas is lehet –  ha ugyanis a gyermek a magzati életen belül találkozik az allergénekkel, megszokhatja a szervezete. Szoptatás alatt szintén kerülni kell a felesleges diétát.

A szakorvos elmondta azt is: az ételallergia kimutatása gyermekek esetében nem vérvételen, illetve bőrpróbán alapul, mert ezek nem adnak biztos eredményt. Ehelyett 2-4 hétig tartó diétát tartanak a gyanús allergénre. Ha  megszűnnek a panaszok, utána visszaterhelik az allergént, és megfigyelik a hatást. Ha fennáll az allergia (az esetek 70%-ban a tejfehérje a ludas), és súlyosak a tünetek, érdemes teljes diétát tartani, de ha enyhébb, akkor rendszeresen próbálkozni kell a visszaterheléssel, egyrészt, hogy látható legyen, kinőtte-e már a gyermek az allergiát, másrészt, hogy hozzászokjon a szervezete az adott allergénhez. 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email