Harrison Ford is itt támasztotta a pultot

Az ókortól egészen a 20. század közepéig kőbányaként működött, aztán ahogy elvesztette eredeti funkcióját, egyre inkább ellepte a szemét. Onestyák Lajos 40 éve takarítja a hulladékot az egykori Tárnoki Kőfejtőből, amely mára koncertek éshollywoodi kasszasiker filmek forgatási helyszínévé vált.

Onestyák Lajos negyven éve úgy vette át a Tárnoki Kőfejtőt, hogy az udvar csurig volt szeméttel, ugyanis a házgyári és a metróépítésből származó betonhulladékot is itt halmozták fel, arról nem beszélve, hogy a kőfejtő területe volt Érd és Tárnok egykori szeméttelepe. A tulajdonos kezdetben gombát termesztett a föld alatti hűvös járatokban, aztán egyszer csak nagyot fordult a világ a hellyel, ugyanis az egykori bánya óriási és különleges hangulatú termei a filmrendezőket is megihlették. Eleinte reklámfilmeket forgattak a kőfejtőben, majd a játékfilmek is beköltöztek. A Koldus és királyfi és az Egri Csillagok az első filmek között voltak, melyeknek helyszínét részben az egykori tárnoki bánya adta. A környékbeliek elmesélése alapján a Tenkes kapitánya a tárnoki kőfejtő sziklái közül lovagolt ki, de auschwitzi haláltáborként is megelevenedett a bánya.

„A fehér teremben készült Kaszás Attila utolsó filmjének 80 százaléka, de Hollywood is hamar felfedezte magának a páratlan helyszínt. Vettek itt fel különböző sivatagi jeleneteket is tevékkel, mindennel együtt”

– mesélte Onestyák Lajos. Lánya, Barbara hozzátette, előfordult, hogy a rendező eredeti sivatagi homokot szeretett volna a hitelesség kedvéért, amit egy nap alatt kellett volna a világ másik végéről beszerezni. Onestyák Lajos azonban a közeli tüzép telepről hozott mintákat, melyek között szerencsére akadt hasonló, ami megfelelt.

Onestyák Barbara az Érd Tv-nek elmondta, a kőfejtőben A- és B-listás hollywoodi sztárok is megfordultak, de név szerint nem említhetett egyet sem, mert a filmforgatások stábjai szeretik titokban tartani, hol vették fel az adott jeleneteket, sőt a forgatások után a díszleteket is meg kell semmisíteniük. Egy kőszörny hüvelykujja azért megmaradt emlékbe.

„Sok híres emberrel találkoztunk itt, általában elmondható, hogy kedvesek és közvetlenek. Van köztük, aki problémásabb, de nem ez a jellemző. A filmesek azt szeretik, ha nem derül ki, hol forgattak, fontos, hogy ezt egyfajta misztikum lengje körül”

– fogalmazott Onestyák Barbara. Azt azért elárulta, hogy többek között itt vették fel a Hellboy 2 (Pokolfajzat) számos jelenetét.

„Ez a pince sötét ága. A legnagyobb film, ami itt készült, a Hellboy 2. Az alkotók festették ilyen színűre a falakat direkt a film kedvéért, de azóta is közkedvelt terület”

– húzta alá, megjegyezve, a filmekhez gyakran kellett új falakat is felhúzni, melyeket a stáb hungarocellből készített el, és sokszor maguk a kőfejtő tulajdonosai sem tudják ránézésre megállapítani, az adott fal igazi sziklából vagy csak hungarocellből van-e.

Onestyák Lajos (fotó: Balogh Alex)

„Hónapokig építkeztek, én is dolgoztam benne, nagy örömömre, mert az előző munkámhoz, a gombatermesztéshez képest saját szakmai tudásomat és kézügyességemet is tudtam hasznosítani” – emelte ki a Hellboy 2 forgatása kapcsán Onestyák Lajos. Elmesélte, hogy a kőfejtőben alakították ki a film piacterét, ahol pontosan egy perc alatt negyvenezer liter víznek kellett lezúdulnia felhőszakadás formájában úgy, hogy a víz sípcsontközépig megmaradjon. Ilyen és ehhez hasonló khiívásoknak kellett megfelelnie.

Bár a Szárnyas fejvadászt nem Tárnokon forgatták, a film elején látható várost itt építették fel, és Harrison Ford is az egyik itteni bódénál támasztotta a pultot, miközben kávézott a jelenetben.

„Amikor itt sétáltam a romos kocsik között, az összefestékezett épület és bolt között, úgy éreztem, mintha én is ott lennék abban a városban”

– mesélte Onestyák Barbara, akinek édesapja a Dracula és a Borgia harmadik évadának forgatására is szívesen emlékszik vissza.

„Éppen erről a részről hordtuk ki a szemetet. Pénzem nem nagyon volt és egy rossz kocsival jártam. A család szidott, miért kell ezt, és én sem igazán tudtam, minek. Aztán kitakarítottam, megjelent a Dracula rendezője, és azt kérdezte: Lefedhetem, felrobbanthatom? Álmodozott. Akkor mondtam a nejemnek: lesz, aki megfizeti a munkámat” – emelte ki Onestyák Lajos, aki elmesélte azt is, a kőfejtés után itt maradt barlangrendszerről nem lehet tudni, pontosan mekkora.

„Állítólag innen megy egy ág Etyekig, a másik fele pedig egészen a budai várig, legalábbis az öregek elmondása szerint”

– magyarázta Onestyák Lajos. Mivel a barlang szeméttel van tele és nem tudják, hol robbantották be, ezért csak pénz függvényében tudják takarítani a kőfejtőt.

„Ha Etyekig eljutunk, akkor egy golfkocsival át lehet oda jutni, ami jópofa dolog lenne”

– jegyezte meg.

A kőfejtőt nem csak filmek forgatására használják, hiszen évente néhány napra fesztiválozó fiatalok veszik birtokba. Nyáron nekem is volt alkalmam eljutni a kőfejtő egyik bulijába, amely azonnal magával ragadott, hiszen már a bánya bejáratánál olyan akusztikát lehetett felfedezni, amit kevés helyen. Aztán a szűk folyosón a „nagy tánctérre” érve egészen lélegzetelállító látvány fogadott a monumentális fekete falakkal és belső térrel, ahová több száz ember és több száz decibel hangerő zsúfolódott be és okozott örökké felejthetetlen élményt.

fotó: Balogh Alex