tarnoki_kofejto_nagy_cimlap

Harrison Ford is itt támasztotta a pultot

tarnoki_kofejto_nagy_cimlap

Harrison Ford is itt támasztotta a pultot

Az ókortól egészen a 20. század közepéig kőbányaként működött, aztán ahogy elvesztette eredeti funkcióját, egyre inkább ellepte a szemét. Onestyák Lajos 40 éve takarítja a hulladékot az egykori Tárnoki Kőfejtőből, amely mára koncertek éshollywoodi kasszasiker filmek forgatási helyszínévé vált.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Onestyák Lajos negyven éve úgy vette át a Tárnoki Kőfejtőt, hogy az udvar csurig volt szeméttel, ugyanis a házgyári és a metróépítésből származó betonhulladékot is itt halmozták fel, arról nem beszélve, hogy a kőfejtő területe volt Érd és Tárnok egykori szeméttelepe. A tulajdonos kezdetben gombát termesztett a föld alatti hűvös járatokban, aztán egyszer csak nagyot fordult a világ a hellyel, ugyanis az egykori bánya óriási és különleges hangulatú termei a filmrendezőket is megihlették. Eleinte reklámfilmeket forgattak a kőfejtőben, majd a játékfilmek is beköltöztek. A Koldus és királyfi és az Egri Csillagok az első filmek között voltak, melyeknek helyszínét részben az egykori tárnoki bánya adta. A környékbeliek elmesélése alapján a Tenkes kapitánya a tárnoki kőfejtő sziklái közül lovagolt ki, de auschwitzi haláltáborként is megelevenedett a bánya.

„A fehér teremben készült Kaszás Attila utolsó filmjének 80 százaléka, de Hollywood is hamar felfedezte magának a páratlan helyszínt. Vettek itt fel különböző sivatagi jeleneteket is tevékkel, mindennel együtt”

– mesélte Onestyák Lajos. Lánya, Barbara hozzátette, előfordult, hogy a rendező eredeti sivatagi homokot szeretett volna a hitelesség kedvéért, amit egy nap alatt kellett volna a világ másik végéről beszerezni. Onestyák Lajos azonban a közeli tüzép telepről hozott mintákat, melyek között szerencsére akadt hasonló, ami megfelelt.

Onestyák Barbara az Érd Tv-nek elmondta, a kőfejtőben A- és B-listás hollywoodi sztárok is megfordultak, de név szerint nem említhetett egyet sem, mert a filmforgatások stábjai szeretik titokban tartani, hol vették fel az adott jeleneteket, sőt a forgatások után a díszleteket is meg kell semmisíteniük. Egy kőszörny hüvelykujja azért megmaradt emlékbe.

„Sok híres emberrel találkoztunk itt, általában elmondható, hogy kedvesek és közvetlenek. Van köztük, aki problémásabb, de nem ez a jellemző. A filmesek azt szeretik, ha nem derül ki, hol forgattak, fontos, hogy ezt egyfajta misztikum lengje körül”

– fogalmazott Onestyák Barbara. Azt azért elárulta, hogy többek között itt vették fel a Hellboy 2 (Pokolfajzat) számos jelenetét.

„Ez a pince sötét ága. A legnagyobb film, ami itt készült, a Hellboy 2. Az alkotók festették ilyen színűre a falakat direkt a film kedvéért, de azóta is közkedvelt terület”

– húzta alá, megjegyezve, a filmekhez gyakran kellett új falakat is felhúzni, melyeket a stáb hungarocellből készített el, és sokszor maguk a kőfejtő tulajdonosai sem tudják ránézésre megállapítani, az adott fal igazi sziklából vagy csak hungarocellből van-e.

„Hónapokig építkeztek, én is dolgoztam benne, nagy örömömre, mert az előző munkámhoz, a gombatermesztéshez képest saját szakmai tudásomat és kézügyességemet is tudtam hasznosítani” – emelte ki a Hellboy 2 forgatása kapcsán Onestyák Lajos. Elmesélte, hogy a kőfejtőben alakították ki a film piacterét, ahol pontosan egy perc alatt negyvenezer liter víznek kellett lezúdulnia felhőszakadás formájában úgy, hogy a víz sípcsontközépig megmaradjon. Ilyen és ehhez hasonló khiívásoknak kellett megfelelnie.

Bár a Szárnyas fejvadászt nem Tárnokon forgatták, a film elején látható várost itt építették fel, és Harrison Ford is az egyik itteni bódénál támasztotta a pultot, miközben kávézott a jelenetben.

„Amikor itt sétáltam a romos kocsik között, az összefestékezett épület és bolt között, úgy éreztem, mintha én is ott lennék abban a városban”

– mesélte Onestyák Barbara, akinek édesapja a Dracula és a Borgia harmadik évadának forgatására is szívesen emlékszik vissza.

„Éppen erről a részről hordtuk ki a szemetet. Pénzem nem nagyon volt és egy rossz kocsival jártam. A család szidott, miért kell ezt, és én sem igazán tudtam, minek. Aztán kitakarítottam, megjelent a Dracula rendezője, és azt kérdezte: Lefedhetem, felrobbanthahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg? Álmodozott. Akkor mondtam a nejemnek: lesz, aki megfizeti a munkámat” – emelte ki Onestyák Lajos, aki elmesélte azt is, a kőfejtés után itt maradt barlangrendszerről nem lehet tudni, pontosan mekkora.

„Állítólag innen megy egy ág Etyekig, a másik fele pedig egészen a budai várig, legalábbis az öregek elmondása szerint”

– magyarázta Onestyák Lajos. Mivel a barlang szeméttel van tele és nem tudják, hol robbantották be, ezért csak pénz függvényében tudják takarítani a kőfejtőt.

„Ha Etyekig eljutunk, akkor egy golfkocsival át lehet oda jutni, ami jópofa dolog lenne”

– jegyezte meg.

A kőfejtőt nem csak filmek forgatására használják, hiszen évente néhány napra fesztiválozó fiatalok veszik birtokba. Nyáron nekem is volt alkalmam eljutni a kőfejtő egyik bulijába, amely azonnal magával ragadott, hiszen már a bánya bejáratánál olyan akusztikát lehetett felfedezni, amit kevés helyen. Aztán a szűk folyosón a „nagy tánctérre” érve egészen lélegzetelállító látvány fogadott a monumentális fekete falakkal és belső térrel, ahová több száz ember és több száz decibel hangerő zsúfolódott be és okozott örökké felejthetetlen élményt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email