Harc a hó ellen

Idén nem panaszkodhatunk arra, hogy nincs részünk hóesésben – és a meteorológiai előrejelzések szerint további havazás várható. T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény által végzett téli munkálatokról számolt be.

Az ÉKFI ebben az időszakban 24 órás hóügyeletet tart. Hat, sószóró felépítménnyel ellátott teherautó síkosságmentesíti az utakat, hat útvonalon, és hat kisteherautó is részt vesz a munkában (ezek szállítják a munkaerőt, hiszen kézi takarításra is szükség van). A járműveket vezető sofőrökön kívül műszakonként húsz ember dolgozik azon, hogy az utak járhatóak legyenek.

A főteret egy kis traktorral takarítják, és ahogy azt megszokhattuk, a város különböző pontjain - főleg a meredek utcáknál, illetve az intézmények közelében – homokládákat is kihelyeztek, összesen mintegy harminc darabot. Az ÉKFI a buszmegállókat is takarítja.

Az intézmény munkatársai folyamatosan figyelik az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzését, így tudják, mikorra várható havazás, esetleg ónos eső, és idejekorán sózni tudják az utakat. Szóróanyag  elegendő mennyiségben áll rendelkezésre.

T. Mészáros András felhívta a figyelmet arra, hogy a járdák takarítása az ingatlantulajdonosok kötelessége.  

– Ezt a közterület-felügyelettel is ellenőriztetni fogjuk. Nem a hólapátolást elmulasztók megbüntetése a cél, hanem az, hogy a járdákon minél biztonságosabban lehessen közlekedni – hangsúlyozta a polgármester.