22_03_29_erdmost_nincskep

Hálás diákok

22_03_29_erdmost_nincskep

Hálás diákok

A VMG fennállásának 60. évfordulója alkalmából olyan volt diákokkal beszélgettünk, akik komoly szakmai sikereiket az érdi gimnáziumban alapozták meg.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ódor Péter ökológus, az MTA doktora, valamint az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója 1991-ben érettségizett az érdi gimnáziumban, és nagy szeretettel gondol vissza az itt eltöltött négy esztendőre. Mint mondta, az osztály fele biológia, másik fele kémia „speces” volt, ő a kémiások közé tartozott. „Az ELTE biológia-kémia szakára különösebb energiabefektetés nélkül kerültem be, mert nagyon erős természettudományos képzést kaptam. De rengeteg időnk maradt minden másra, színjátszó körben vettem részt, és sokat kirándultunk. Amellett, hogy nagyon komolyan vették az adott szakirányra való felkészítést, volt lehetőség élni a klasszikus diákéletet.” Mint mondja, a VMG-nek is köszönhető, hogy most ott tart szakmailag, ahol tart. „Abban hogy én ma vegetációval és ökológiával foglalkozom, a gimnázium alatti Szerényi-féle kirándulások meghatározóak voltak.” Két hetente jártak kirándulni Szerényi tanár úrral, aki megismertette velük az ország legszebb élőhelyeit.

 

Kiváló alapokat kapott az érdi gimnáziumban Illés-Valette Rózsa is, akinek egyébként már a szülei is VMG-sek voltak. Édesanyja az iskolabüfét vezette 17 évig, a gyerekek „őrszeme” volt. Rózsa szeretettel gondol vissza az osztályára és a barátokra, a büfé előtti összejövetelekre, a sí- és biciklis táborokra. „Köszönetet mondok az összes tanárnak, hogy megadták a kemény alapokat, és szüleim támogatásért is hálás vagyok a külön nyelvórák és az edzések miatt. Külön köszönet Várkuti tanárnőnek a kemény franciaórákért, és Jenő bácsinak, hogy kitartásra tanított a sporton keresztül, mely a siker egyik alapja. Sokat segített a karrieremben a francia tagozat, és az a törekvésem, hogy minél jobban elsajátítsam az idegen nyelveket.” Rózsa Erasmus-ösztöndíjjal kijutott Franciaországba, de dolgozott gyakornokként Amerikában is, például a Pennsylvaniai Mezőgazdasági Minisztériumnál. Később 6 évig Írországban is tevékenykedett. Most Franciaországban a svájci határnál él családjával. Hosszú és kitartó próbálkozás után sikerült a genfi székhelyű WHO-hoz bejutnia, ahol két évig maradt. Jelenleg 1,5 éve dolgozik az ENSZ Emberi Jogoknál Genfben. „Nagyon fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a nyelvismeretet. A jelenlegi VMG-s diákokat kitartásra ösztönzöm, s kívánom, hogy álmaik váljanak valóra.”

 

Csak jó emlékei vannak a gimis évekről Barabás J. Imre szívsebésznek is, aki ráadásul orvos-mérnökként a Semmelweis Egyetemen a 3D Központot vezeti. Mérnökké válásában szerepet játszott az is, hogy az osztály egyik fele biológus, másik fele matekos volt, így a szünetekben matekból is ragadt rá kicsi. „Nagyon jó osztályunk volt, nagyon összetartó társaság voltunk, és nem is tudok olyan tanárt, akit ne szerettünk volna, mindenkivel megvolt az összhang. Nagyon sokat adott nekem a VMG, az általános műveltségem alapjait ott szereztem meg. Osztályfőnökünkhöz bármikor fordulhattunk.” Nagyon sokat köszönhet Szerényi Gábor tanár úrnak is, aki átadta a biológia szeretetét, ugyanakkor ő volt, aki az első éves egyetemista figyelmét felhívta az orvosi pályára, mondván, hogy lepkészni és bogarászni hobbiból is lehet. „Mindezek mellett a legjobb baráhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgat és életem szerelmét is a VMG-nek köszönhetem, hamarosan megszületik a második gyermekünk is. Nagyon örülnék, ha a későbbiekben a gyermekeink is ebben az intézményben tanulhatnának.”

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email