22_03_29_erdmost_nincskep

A gyom miatt is fizetni kell

22_03_29_erdmost_nincskep

A gyom miatt is fizetni kell

Ahogy beköszönt a jó idő, nemcsak a korai virágok, hanem a gyomok is előbújnak a földből. Érdemes odafigyelnünk a kert, illetve a járda előtti zöldsáv rendben tartására, ez ugyanis az ingatlantulajdonos kötelessége - amit, ha nem teljesít, akár százezres bírságra is számíthat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Talán megegyezhetünk abban: az egészséges lakókörnyezethez fűződő jog ott kezdődik, hogy rendben tartjuk a portánkat, a kertünket, és nem szennyezzük tágabb környezetünket (sem). 

A parlagfű sok gondot okoz az arra érzékenyeknek, nem véletlen, hogy súlyos büntetéssel sújtják azt, aki a kiirtását, kaszálását elhanyagolja. Az önkormányzat felhívásában hangsúlyozza:  a földhasználó köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha ezt elmulasztjuk, az eljáró hatóság (belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal) parlagfű elleni közérdekű védekezést, azaz „kényszerkaszálást” rendel el. 

A fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottság mértékétől függően növényvédelmi bírság kiszabnak, amelynek összege tizenötezertől ötmillió forintig  terjedhet. A bírság meg nem fizetése esetén a kiszabott összeget késedelmi kamat terheli, és adók módjára az állami adóhatóság hajtja be.

Az elhanyagolt, gyomos ingatlanokra is odafigyelnek. A 23/2005. (VII. 01.) számú önkormányzati rendelet szerint „az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában széles területsáv), illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az ingatlan határától számított 5 méteren belül a teljes terület tisztán tartásáról, a zöldsáv kaszálásáról. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanát tisztán tartani, gyommentesítéséről gondoskodni, különösen a parlagfüvet irtani.”

A fentiek megsértése esetén közigazgatási hatósági eljárás keretében természetes személy esetén kétszázezer forintig, jogi személy esetén egymillió forintig terjedő közigazgatási bírságit szabhatnak ki.

A Polgármesteri Hivatal a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében számít a lakosság segítségére is. Kérik, hogy aki parlagfüves területet észlel, az jelezze a Hivatal 23/522-300-as telefonszámán, a 23/522-356-os fax számán, vagy a kornyezet@erd.hu e-mail címén.

  

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email