22_03_29_erdmost_nincskep

A gyerekek és a Covid

22_03_29_erdmost_nincskep

A gyerekek és a Covid

Nem jellemző, hogy gyerekek koronavírus miatt súlyos állapotba kerüljenek, többnyire tünetmentesen esnek át rajta. Ugyanakkor egyre több olyan eset lát napvilágot, amikor a fertőzés után sokszervi gyulladás alakul ki. A Covid gyerekekre gyakorolt hatásáról dr. Bognár Sára gyerekorvost kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A gyerekorvos arról számolt be, hogy többször előfordult az elmúlt hónapokban, hogy egy gyerek igazolt Covid-pozitivitása miatt kerültek osztályok, óvodai csoportok karanténba. Ugyanakkor a gyerekeknél a tünetek sokkal enyhébbek, sőt nagyon gyakran teljesen tünetmentesen esnek át a fertőzésen.

„Napok óta tartó magas láz, ami nehezen csillapítható, rossz általános közérzet, fáradékonyság. Az ilyen tünetek esetén egyértelműen indokolt a teszt a gyermekek esetében is. De ha felmerül a Covid-gyanú, és a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy közösségbe menjen a gyerek, akkor is tesztelni kell, ha enyhék a tünetek, hiszen nem fordulhat elő, hogy egy Covid-gyanús gyermek közösségbe menjen teszt elvégzése nélkül.”

Gyerekeknél a mentőszolgálat végzi a tesztelést, háznál. Az államilag támogatott teszt a házi gyerekorvos javaslatára történik. „Tudjuk, hogy a szülők sokszor biztonsági okokból, saját költségükön elvégeztetik a tesztet, de nagyon együttműködnek velünk ilyenkor is, a legtöbb esetben jelzik nekünk a vizsgálat eredményét.”

Bár az akkut tünetek a gyerekeknél általában nem súlyosak, a betegség lezajlása utáni hetekben jelentkező sokszervi gyulladás már jóval nagyobb veszélyt jelent. Ez szerencsére nagyon ritka, de súlyos szövődménye a koronavírusnak. Budapesten több mint 50 gyereket kezeltek sokszervi gyulladással, amelynek pontos oka egyelőre még nem tisztázott. „Nagyon rossz általános állapot, igen magas láz, izom-, illetve ízületi fájdalom, kiszáradásos tünetetek, ajakberepedezés, bőrkiütések, nyirokcsomó-duzzanat megjelenése a jellemző, de lehetnek légúti tünetek is, akár köhögés, fulladás. A szervezet több szervrendszerére kiterjedő gyulladásos folyamatról van szó, amelynek a hátterét sajnos egyelőre még nem ismerjük. Nem tudjuk, hogy ez a vírus által kiváltott gyulladás, vagy pedig esetleg egy autoimmun folyamat.”

A Covid legnagyobb veszélye, hogy nagyon gyakran teljesen tünetmentesen zajlik le, még felnőttek esetében is, ezért kell nagyon komolyan venni az intézkedéseket, amiket már kívülről fújunk, mert nem tudhatjuk, hogy egy teljesen tünetmentes gyerek vagy fiatal épp kinek adja át a fertőzést. „Ezek az óvintézkedések védik meg a környezetünkben lévő személyeket attól, hogy megfertőzzük őket, ha esetleg hordozzuk a vírust. Egy tünetmentes gyermek a társain túl a szüleit, a nagyszüleit és a pedagógusokat is megfertőzheti, és náluk a tünetek felerősödhetnek. Sokszor nem örülnek a szülők, amikor azt mondjuk, hogy biztonsági okokból maradjon otthon a gyerek pár napig, de meg kell érteniük, hogy nem tehetünk mást.”

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email