22_03_29_erdmost_nincskep

Fényesebb reggelek, világosabb délutánok

22_03_29_erdmost_nincskep

Fényesebb reggelek, világosabb délutánok

Alkonykapcsolóval működtetett technológiára állították át az érdi közvilágítást, így javulnak az érdi látási viszonyok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Októberben már erőteljesen rövidülnek a napok: mindössze egy hét leforgása alatt huszonkét-huszonnégy perccel csökken az az időszak, amíg még fent jár a Nap. Nem véletlen tehát, hogy a közvilágítási rendszer, ami korábban csak tíznaponta követte a nappalok és éjszakák hosszának változását, az őszi időszakban nem volt összhangban a napkeltével és a napnyugtával: voltak olyan napok, amikor túl későn kapcsolt be és túl korán kapcsolt ki a világítás. Ráadásul a hidegebb hónapokban gyakran előfordul, hogy késő délután annyira felhős az ég, hogy jelentősen romlanak a látási viszonyok, és a közvilágítási rendszer ezt sem tudta érzékelni. Idén ősztől változott a helyzet: az önkormányzat átállíttatta a közvilágítást az alkonykapcsolóval működtetett technológiára, így javulnak az esti, éjszakai, reggeli látási viszonyok. A fővárosban egyébként már jó ideje alkonykapcsolós rendszer működik; nem véletlen, hogy az ingázók közül többen is panaszkodtak az önkormányzatnál, hogy itt még nem világítottak a lámpák, amikor hazaértek, miközben a fővárosban már működött a közvilágítás.

László Ferenctől, az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, Budapesten három helyen mérik a természetes fény erejét. Ezt átlagolja a rendszer, ami auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan bekapcsolja sötétedés idején a közvilágítást – most már nemcsak Budapesten, hanem Érden is. 

A technikai átállás városunkban 179 transzformátorkörzetet érintett, költsége közel 5, 2 millió forint volt. „Az átállás velejárója, hogy hosszabb ideig működnek a lámpák, ami milliós többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Ezt – figyelembe véve a lakossági kéréseket – a város a jobb látási viszonyok megteremtése érdekében bevállalta” – tette hozzá László Ferenc.

Sajnos  az átállás az alapvető problémát – nevezetesen, hogy a lámpák alig világítják be a szükséges terület felét – nem oldja meg. Mint arra Csőzik László is utalt egy korábbi, a közvilágítás átállásával kapcsolatos bejelentésében, az előző városvezetés alatt kicserélték ugyan alacsonyabb energiaigényű izzókra a lámpákat, csakhogy ezeknek a teljesítménye is sokkal kisebb. „Most ott tartunk, hogy kéne venni még ugyanennyi lámpát és minden villanyoszlopra fel kéne szerelni egyet, hogy megfelelő világítás legyen Érd egész területén. Erre a mostani helyzetben a városnak nincs elég forrása, viszont a mostani döntéssel és az eddiginél precízebb időzítéssel érzékelhetően javulni fognak a fényviszonyok az érdi közterületeken” – hangsúlyozta még februárban a városvezető. Tehát ha nagyobb fény nem is lesz, mint volt, de a lámpák akkor kapcsolnak le és fel, amikor a fényviszonyok azt valóban indokolják. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email