22_03_29_erdmost_nincskep

Félszáz érdi áldozata van a vírusnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Félszáz érdi áldozata van a vírusnak

2020. május 24-e óta 2021. január 31-ig 44-gyel nőtt a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma Érden, ezalatt 2029 fertőzöttet regisztráltak a településen - közölte az Átlátszó adatigénylésére az országos tisztifőorvos. A portál igénylésére az érdi járási hivatal nem válaszolt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arra az Átlátszó emlékeztet, egy járásbíró döntésének eleget téve a Veszprémi Járási Hivatal kiadta egy adatigénylőnek a Covid-19 járvánnyal összefüggésben kért adatokat. A bíró kimondta: a kért adatok közérdekűnek minősülnek, így a perben a hivatalt azok kiadására kötelezte – olvasható az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumokból. Az esetről és a 2021. január 21-én meghozott példaértékű bírói döntésről legelőször a Magyar Narancs számolt be.

Az Átlátszó érdi tudósítója ezután fordult az Érdi Járási Hivatalhoz adatigényléssel két járványadat megismerése érdekében.

Az Átlátszó arra volt kíváncsi, hogy a veszprémi járásbíróság döntésének elvi következményei mennyire érvényesülnek más járásokban.

Abból indultak ki, hogy a jogállam működésének egyik legfontosabb értékmérője, hogy mennyire konzekvens és kiszámítható a jogalkalmazás, vagyis beszélhetünk-e jogbiztonságról. A portál jogállamisági tesztje csak részben járt értékelhető eredménnyel.

Az adatigénylés teljesítésére rendelkezésre álló határidőben, majd azt követően írásbeli érdeklődésükre a járási hivatal nem reagált. Nem közölték velük, hogy megtagadják-e a válaszadást, vagy hogy azért nem válaszolnak, mert az adatigénylés teljesítésének határidejét – a különleges jogrend sajátos szabályaival élve – meghosszabbították volna 45 nappal.

A portál adatigénylésének azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ eleget tett.

Eszerint 2020. március 4. és 2021. január 31. között ötven érdi halt meg a Covid-19 fertőzés következtében.

Hét hónap után ez az első nyilvánosságra hozott halálozási adat Érdről.

A megfertőzöttek száma 2209, a meggyógyultaké pedig 1862 a januári adatok szerint a több mint 70 ezer lakosú Érden

– derül ki az országos tisztifőorvos által aláírt levélből.

A Müller Cecília által vezetett Népegészségügyi Központ az adatigénylés 15 napos teljesítési határidejének utolsó napján küldte meg a kért adatokat – jegyzi meg a portál.

Az Érdi Járási Hivatal 2020. tavaszán mereven elzárkózott attól, hogy kiadja az Érdhez köthető halottak számát. A kérdések nem arra vonatkoztak, hogy a hivatal adja ki név szerint vagy másként konkrét személyhez köthető és azonosítható módon a halottak számát. A kérés így szólt: mondjanak egy számot, illetve erősítsenek meg vagy cáfoljanak egy felröppent információt.

Az Érdi Járási Hivatal magatartása ekkor már nem elutasító volt, mindössze annyit tettek, hogy a Pest Megyei Kormányhivatalhoz továbbították a kérdéseket. A megyei kormányhivatal sajtósa pedig konzekvesen nem válaszolt az Átlátszó megkereséseire.

Mint most, tavasszal is a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte a kért érdi számokat – akkor Csőzik László polgármester volt az adatigénylő. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt írta, hogy május 24-ig hat érdi halt meg a járványban.

Egy nappal korábban az érdi járási hivatal tisztifőorvosa, Katona Ildikó még azt írta Csőziknek, hogy “jogellenes adatkezelést, jogalap nélküli adattovábbítást valósítana meg”, ha válaszolna összellenzéki polgármester adatigénylésére. Katona érvelése szerint tehát az országos tisztifőorvos “jogalap nélküli adattovábbítást valósított meg”.

Csőzik 2020 májusában mindkét tisztifőorvosnak – a fejlécet, a címzést és a megszólítást kivéve – szóról szóra ugyanazt az adatigénylést küldte el.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email