22_03_29_erdmost_nincskep

Érdiek koloztak a horvát tengerparton

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdiek koloztak a horvát tengerparton

Mintegy 400 km-re Érdtől, a Crikvenica-Riviéra egyik legnagyobb településén, Selcén lépett fel az Érdi Igraj Kolo tánccsoport július 13-án este a helyi hagyományőrző program keretében – tudtuk meg a tánccsoport egyik vezetőjétől, Jánossy Györgyné Katalintól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Igraj Kolo 2011-es megalapítása óta rengeteg helyen szerepelt már Magyarországon, de ez volt az első horvátországi fellépésük.

Bár az ismeretség és a barátság több évre nyúlik vissza, a selceiek még tavaly előtt ősszel, egy Érdre tett látogatásuk során figyeltek fel az Igraj Kolora, akik akkor éppen a Polgárok Házában tartották főpróbájukat az Alsó utcai bál előtt, idén tavasszal pedig felkérték őket, hogy szerepeljenek a Selcei Hagyományőrző Napokon. A közművelődési bizottság pályázatán nyert összegből, valamint T. Mészáros András polgármester és az Érdi Horvát Önkormányzat támogatásából kerülhetett sor aztán július közepén a tánccsoport tizenhárom tagjának horvátországi fellépésre. Ezen a Hujberné Turai Ildikó által összeállított dalmát tánccsokrot adták elő természetesen dalmát viseletben – óriási sikerrel.

– Egy aratóünnepség esti forgatagába kerültünk bele – meséli lelkesen Jánossy Kati és Weszelovits Istvánné, az Érdi Horvát Önkormányzat elnöke, aki – a képviselő testülettel együtt – már a tánccsoport 2011-es megalapítása óta mindig ott áll biztos háttérként az Igraj Kolo mögött.

– Selce város dombjáról indult a felvonulás le, a tengerparti sétányra, az ottani lakosokkal, akik szintén népviseletet húztak az alkalomra, és hoztak magukkal régi arató és halász szerszámokat, nem utolsó sorban szalmabálákat is. Ezeknek fontos szerepe volt aztán a tengerpartra leérve, mert meggyújtották őket, és azt figyelték, merre fújja a szél a füstöt. Az ottani hiedelem szerint, ha a tenger felé száll a füst, akkor jó fogás várható majd az évben. Mindenki örömére ez így is történt az ünnepségen – teszi hozzá a tánccsoport egyik vezetője.

Az Igraj Kolo este lépett fel a tengerparton, hatalmas nézelődő tömeg előtt, nagy sikerrel. Olyannyira, hogy az eleinte nézelődő tömeg lassan táncolóvá is vált, és nagyon sokan csatlakoztak a táncosokhoz.

-Legnagyobb meglepetésünkre rengeteg magyarral találkoztunk, akik éppen nyaralásukat töltötték a tengerparton – meséli Jánossy Kati. – De voltak ott Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról is. Sokan odajöttek hozzánk, és kérdezték, hol láthatnak minket, mert tetszett a produkciónk.

Az Érd FM 101.3 interjúját Jánossy Katival itt tudja teljes hosszában meghallgatni:


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email