22_03_29_erdmost_nincskep

Építkezzünk zölden!

22_03_29_erdmost_nincskep

Építkezzünk zölden!

Úri passzió az, ha valaki úgy építkezik, hogy alternatív megoldásokat akar választani a fűtési rendszer vagy a vízfogyasztás tekintetében például? Meddig marad uralkodó a gáz cirkó az új építésű házakban és baj-e, hogy az marad? Mi az az aktív ház? Többek közt ezekről faggattuk Barta Zsombort, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az időnknek átlagosan 90%-át épületekben töltjük, így a beltéri levegő minősége jelentős hatással van az egészségünkre. Az életünk során belélegzett levegő majdnem fele az otthonunkból származik. Az emberek 92%-ának az otthoni levegő minősége nem veszélytelen, és jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A nem megfelelő hőszigetelés és az épületek rossz minőségű kivitelezése gyakran vezetnek alacsony energiahatékonysághoz, és veszélyeztethetik az ott lakók komfortérzetét és egészségét. Emellett az európai városi lakosság körülbelül 65%-a veszélyesen magas zajszintnek van kitéve. Ez olyan egészségügyi problémákhoz vezethet mint a stressz, a magas vérnyomás és a stroke.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a túl sötét otthonokban 50%-kal rosszabbodott a fejfájás, az álmatlanság és a depresszió aránya, több más egészségügyi problémával együtt. Ezért a jó minőségű fény – amennyiben lehetséges természetes fény – elengedhetetlen az egészséges élethez, miközben fontos energiacsökkentési lehetőség is.

Barta Zsombort, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökét kérdeztük arról, mire kell odafigyelnünk a fűtési rendszer vagy a ház szerkezetének kiválasztásával kapcsolatban, hiszen a cementgyártás a kibocsátott széén-dioxid 6%-áért felelős. Kitértünk arra is, mennyire divatos ma a szürkevíz használata, hogyan lehet az okos otthon egyben környezettudatos, mi az az aktív ház, illetve mi a helyzet akkor, ha új házat építünk, de jelenleg nincs anyagi keretünk arra, hogy alternatív módszereket használjunk például a fűtésre vagy a vízfogyasztásra.


 

További cikkeink

További cikkeink

A 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakjának, Hincz Gyulának műveiből nyílt kiállítás április 13-án

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email