22_03_29_erdmost_nincskep

Dinamikus, gyorsan reagáló hivatal kell

22_03_29_erdmost_nincskep

Dinamikus, gyorsan reagáló hivatal kell

Interjú Konkoly Zitával, Érd új jegyzőjével

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Olyan időszakban nyerte el a megbízást, amikor egy tapasztalt jegyző sem biztos, hogy mindig tudná, mi a következő lépés. Mekkora kihívást jelent az Ön szakmájában egy járványhelyzet?

Ami most történik, a járványhelyzet, az teljesen váratlanul ért mindenkit, nem csak engem. Úgy is mondhatnám, hogy együtt tanuljuk meg kezelni a helyzetet. Rendkívüli gyorsaságot és problémafelismerő képességet igényelnek a mostani feladatok jogszerű végrehajtásai.

Mégis mi volt a legnehezebb?

A hirtelen jelentkező feladatáradat. Legfőképpen a különleges jogrend, ami a polgármesterre is a megszokottól teljesen eltérő feladatokat ró. Ennek a szakszerű és jogszerű előkészítése különösen fontos. De a különleges jogrend mellett is elsődleges feladatunk az érdiek érdekeinek képviselete, az egészségük megóvása, a biztonságuk védelme, és az ezeket garantáló rendkívüli intézkedések betartása és betartatása. Ez rendkívül precíz háttérszervezést, csapatmunkát és koordinációt igényel a szociális intézményhálózat, a járási hivatal, a rendőrség, az önkormányzat és más, járványügyi helyzettel foglalkozó szervek között.

Az emberek nem feltétlenül tudják, mi is egy jegyző feladata…

A polgármester és a képviselők munkájának támogatása, a jogszabályi változások figyelemmel kísérése. És annak biztosítása, hogy az önkormányzat döntései ne menjenek szembe a hatályos jogszabályokkal. Nagyjából így foglalható össze.

Milyen közigazgatást képzelt el a pályázatában?

Vezetőként törekszem a hivatal áttekinthető kialakítására, az ügyintézés egyszerűsítésére, az együttműködésre a lakossággal. Számomra a legfontosabb az emberek ügyeinek szakszerű és gyors elintézése, a naprakész tájékoztatás, és az, hogy a döntések minden esetben kellőképpen előkészítettek, megfontoltak legyenek.

Végzettségét tekintve szociológus is. Ennek mennyire veszi hasznát?

Érd nagy város, nagyon széles társadalmi merítéssel. Nemcsak jogászként, hanem szociológusként is ismerem a településünk sajátosságait, a helybelieket, a problémáikat. Egy ilyen sokszínű csoport mindennapi gondjainak kezelése komplex szemléletet igényel, hogy társadalmi állástól függetlenül mindenki hozzájuthasson az ügyei elintézéséhez szükséges infrastruktúrához, lehetőségekhez.

Kihez fordulhat a törvényesség őre, ha törvénytelenséget tapasztal?

Ennek elsősorban nem szabad előfordulnia, tekintettel arra, hogy a megelőzése a feladahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, melynek kiszűrése során saját felkészültségemre, valamint jogi tudásomra támaszkodom. Ilyenkor és általában is elsősorban a kollégáimra számítok, rájuk támaszkodom. Felkészültek, komoly szakmai tapasztalattal. Ha jogi állásfoglalásra van szükségem, az illetékes kormányhivatalhoz fordulok.

Megválasztása után voltak olyan hangok, hogy Ön „a polgármester embere”. Mit gondol erről?

Ezt most hallom először. Itt komoly pályáztatásról volt szó, nem egyedül indultam ezért a pozícióért. Abban az értelemben egyébként akár vállalhatnám is ezt a „bélyeget”, hogy létezik egyfajta párhuzam a kettőnk gondolkodásában. Ő is úgy látja, hogy az eddiginél sokkal dinamikusabb, gyorsabban reagáló hivatalra van szükség, és ebben abszolút egyetértek.

És készen áll arra, hogy ha a törvényesség megóvása ezt megköveteli, szembe szálljon akár a polgármesterrel is?

Maximálisan. Ez a feladahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg. Nem az az érdekem, hogy bármilyen döntést végrehajtsunk vagy végrehajtassunk, hanem az, hogy azok jogszerűek legyenek. Kövesdi Péter Dinamikus, gyorsan reagáló hivatal kell.

Kövesdi Péter

Névjegy: Konkoly Zita (48) Karcagon született. 1997-ben először szociológusi, majd 2003-ban jogi diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen. Első munkahelye a Malév volt, ahol projektmenedzserként, majd oktatási főmunkatársként dolgozott. 2004-ben került az Érdi Önkormányzathoz. Kezdetben jogi előadó volt, később a közbeszerzési csoporthoz került, végül annak vezetője lett. Idén márciusban, pályázat útján került a város jegyzői posztjára, ahol Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébetet váltotta.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email