22_03_29_erdmost_nincskep

A diéta mindig hétfőn kezdődik?

22_03_29_erdmost_nincskep

A diéta mindig hétfőn kezdődik?

Toplistás újévi fogadalom, hogy januárban elkezdünk diétázni. Megfogadjuk, hogy mostantól egészségesen élünk, rendszeresen mozgunk, leadjuk az évek során felszedett súlyfelesleget. Aztán elbukjuk. Paule Tímea személyi edzővel arról beszélgettünk, hogyan érjünk el tényleg tartós sikert. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mit tapasztal, még mindig sokak újévi fogadalma az álomalak elérése? 

Valóban nagyon sokan ilyenkor akarnak diétába és életmódváltásba kezdeni, és sajnos még mindig nagy százalékban vannak azok, akik hamar fel is adják. Mindenkinek, aki változtatni szeretne, azt szoktam mondani, ahhoz, hogy tartós sikert érjen el, változtasson életmódot és ne kínozza magát. Fokozatosan szoktassa hozzá magát a sporthoz és az új étrendhez, így biztosabb az eredmény.

Mennyi az optimális fogyási tempó?

A heti egy kilogrammos fogyás tartható és egészséges is. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a súlyfelesleget hol cipeli magán az ember. Egy felületi zsírlerakodástól sokkal könnyebb megszabadulni, mint a zsigeritől, magyarul a belső szervitől, ami az egészségünket is súlyosan veszélyezteti. A fogyás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempont is. Azt mondják, a körte típus a kötőszövet alá hízik, az alma forma pedig a belső szerveit veszélyezteti. Mindez persze általánosítás, nagyon fontos az alapos kivizsgálás egy tartós életmódváltás előtt.

Azt mondják, hogy 80 százalékban az étkezés határozza meg a tartós fogyás sikerét és csak 20 százalék múlik azon, hogy sportolunk-e vagy sem. Ez igaz?

Igen, de nagyon nagy az aránytalanság ebben. Borzasztóan egészségtelenül étkezünk, és a koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. Rengeteg a készétel és bele vagyunk kényszerítve az otthonülésbe is, hiszen zárva vannak az edzőtermek, és az emberek már belefáradtak a helyzetbe, kevesen mozdulnak ki egyénileg sportolni. Valóban célszerű a diétára helyezni a fókuszt, ha a fogyás a célunk, de a mozgás is rendkívül fontos. A kettő egymás nélkül nem megy. Azt remélem, most nagyon sokan rájöttek  arra, hogy mennyire fontos és értékes az, hogy szabadon mozoghassunk. 

Milyen gyakorlati tanácsot tudna adni azoknak, akik tényleg szeretnének lefogyni, egészségesebben élni?

Az első lépés, hogy tegyük rendbe a kamránkat. Nézzük meg, mik azok az ételek, amiket elfogyasztunk és észre sem vesszük, mennyi rejtett kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak. Ezektől érdemes megszabadulni, kiszűrésükre pedig valamilyen programot használni. Mind a számítógépen, mind a mobiltelefonunkon ingyen elérhetünk olyan kalóriaszámoló applikációkat, amelyekkel könnyedén megfejthetjük, mik azok az élelmiszerek, amiktől megszabadulhatnánk. A mozgást illetően el kell döntenünk fejben, hogy csinálni szeretnénk és bele kell vágnunk. Persze nem mindenkinek állnak a rendelkezésre otthon fitnesz gépek vagy súlyzók, kezdetben a rendszeres séta is sokat segíthet. Fontos kiemelnem azonban, hogy a túlsúlytól függ, ki milyen mozgást tud végezni. Akinek például több mint húsz kiló feleslege van, semmiképpen ne kezdjen el kilométereket futni, egyelőre elég, ha sétál. Ne féljünk segítséget kérni. Igaz, hogy jelenleg csak online, de számtalan edző tud segíteni az első lépések megtételében. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email