22_03_29_erdmost_nincskep

Az ünnep kiszakít a hétköznapokból

22_03_29_erdmost_nincskep

Az ünnep kiszakít a hétköznapokból

December 25., karácsony napja a család bensőséges ünnepe. A karácsonyi asztal a hívő ember számára az oltár jelképe és a család egységének és összetartozásának is szimbóluma - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia karácsony alkalmából.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az első betlehemet Assisi Szent Ferenc állította fel 1223-ban, az itáliai Greccio templomában.

Karácsonyfát először a XVI. században a német evangélikusok állítottak otthonaikban. A karácsonyfa Isten ajándékozó szeretetének szimbóluma. Örökzöldje az örökkévalóságra, háromszög formája a Szentháromságra utal, ágai a keresztet idézik. A karácsonyfa gyertyái a született világosságnak, díszei pedig az örök dicsőségnek a jelei. A fa tetején a karácsonyi csillag azt fejezi ki, hogy a karácsonyfát állító ember otthona ugyanaz a betlehemi barlang lett, amely fölött megállt az újszülött Jézushoz utat mutató csillag – olvasható a közleményben.

Felidézték: december 25-ét I. Gyula pápa nyilvánította 350-ben Jézus születésének ünnepnapjává. Ezzel megerősítette kora és az eljövendő nemzedékek keresztényeit is abban, hogy megvallják, „Isten fia, a Megváltó, emberi testben küldetett el a világba kibékíteni az elesett embert az ő Istenével”.

Jézus születését sokáig csak a templomokban ünnepelték. Az évszázadok során különböző szokások kapcsolódtak még az ünnephez, mint például a betlehemkészítés, a karácsonyfa-állítás, a pásztorjáték, a regölés, a kántálás – tették hozzá.

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email