22_03_29_erdmost_nincskep

Átadták a Staud József Egészségházat

22_03_29_erdmost_nincskep

Átadták a Staud József Egészségházat

A gyermekorvosok két hete, a háziorvosok a napokban költöztek be a rendelőbe, ami június 2-ától már a felnőtt betegeket is fogadja. A patika jövő héten nyit. Tetlák Örs köszöntőjében kiemelte: hosszú és kanyargós út vezetett az intézmény átadásáig, félkész és szervezetlen projektet örököltek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Örömmel jelenthetem, hogy végre elhárult minden akadály Érd legújabb egészségházának birtokbavétele elől. Hosszú és kacskaringós történet vezetett ideáig. Közben néhány zsákutcába is belehajtották az érdieket, akik abban reménykedtek, hogy már tavaly ősszel modern, jól felszerelt rendelőbe járhatnak. Emlékezzünk csak vissza, hogy az önkormányzati választások előtt nem sokkal milyen viharsebesen vágták át a szalagot az üres épület előtt. Mosolyuk azonban nem volt őszinte. Ők is pontosan tudták, hogy még hónapokba telik, amíg minden kész lesz, hiszen több szállítási határidő eredetileg is csak télre volt kitűzve, informatikai hálózat és riasztó rendszer nem álltak rendelkezésre, sőt, az épületnek használatbavételi engedélye sem volt. Félkész és szervezetlen projektet hagytak ránk, de szerencsére ki tudtuk bogozni az összekuszálódott szálakat. Néhány olyan garanciális javítás is hátra volt még, amelyek nélkül legfeljebb egy egészségtelen házat lehetett volna átadni – például vizesedtek a falak. Február végére hárult el az utolsónak tűnő akadály, a kivitelező által beszerzett engedély ekkor vált jogerőssé – ismertette az előzményeket az alpolgármester.

– A járvány közbeszólt. A pandémiás körülményekre való tekintettel, az érintett egészségügyi dolgozók kérésére tekintettünk el a költözéstől, hiszen valóban nem a veszélyhelyzet a legalkalmasabb időpont rendelők, vagy védőnők költöztetésére, és tekintettel voltunk a dolgozók egészségére ugyanúgy, ahogy az ellátás biztonságára is. A veszélyhelyzet alatt felmerült a kormány részéről, hogy a városokban fizikailag is elkülönített rendeléseken fogadná a koronavírus gyanús eseteket. Amikor erről a tervről tudomást szereztünk, azonnal felajánlottuk az üzemkész rendelőt. Mikor kiderült, hogy erre nem fog sor kerülni, megkezdtük az egészségügyi szolgáltatókkal egyeztetve a költözést. 

 

A szolgálatteljesítés közben elhunyt, az 1990-es évekig itt, a Bagoly utcában praktizáló dr. Staud Józsefről elnevezett rendelő már hetek óta fogadóképes, mostantól pedig ténylegesen és teljes kapacitással a gyógyításnak szentelhetjük. Az egészségház két-két gyermek- és felnőtt háziorvosa, a védőnők és a gyógyszertárosok végre sokkal jobb körülmények között végezhetik értékes munkájukat – hangsúlyozta Tetlák Örs, megjegyezve: ide költözik a napokban a körzeti megbízotti iroda is.

– Az épületnek vannak még rejtett funkciói, amelyek egyelőre kihasználásra várnak. A második emeleten egy 130 négyzetméteres közösségi tér várja, hogy gazdára találjon. Az előző városvezetés nem fordított gondot arra, hogy e teret tartalommal töltse meg, és sajnos anyagi forrásokat sem szántak rá. Ez egy újabb, még megoldandó örökség – tette hozzá az alpolgármester, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az egészségház felépítésében, befejezésében, és megköszönte azt a helytállást és kitartást, amit az orvosok, asszisztensek, védőnők, patikusok  az elmúlt igen nehéz hetekben tanúsítottak.

Az átadón jelen volt dr. Staud József özvegye is, akitől megtudtuk: a névadó gyermekorvos tizennyolc évig praktizált Nyíregyházán, öt éven át Budapesten, innen került Érdre, ahol tizenegy évig gyógyította a gyermekeket. 

– Szerette a gyerekeket, tudott velük bánni, és jó diagnoszta volt, ezért szerették őt a családok. Empátiával viseltetett a szülők iránt is – ez a rendszerváltás környéki időszak bizony nem volt könnyű, szegények voltak az emberek. Jóleső érzés, hogy ez az intézmény a férjem nevét viselheti – úgy érzem, ez a munkája eredménye – mondta az ÉrdMostnak Staud Józsefné Adél, aki a polgármesteri hivatal segítségével tudott eljönni a keddi átadó ünnepségre, és nagy örömmel vette a meghívást, és hogy a helyszínre szállították.

 

Bővebb információ a Bagoly utcai rendelésekről, az itt dolgozó orvosok telefonszámáról itt található. A gyógyszertár június második hetében nyit, és reggel fél kilenctől délután fél hatig várja a pácienseket (hétvégén zárva lesz). 

Nézze meg az Érdi Televízió összeállítását az új épületről, és arról, hogy érzik magukat a már praktizáló védőnők, gyermekorvosok: 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email