22_03_29_erdmost_nincskep

Árnyékban is leéghetünk, óvatosan az UV-sugárzással

22_03_29_erdmost_nincskep

Árnyékban is leéghetünk, óvatosan az UV-sugárzással

Itt a nyár, a napozás ideje. Noha a nap az elsődleges D-vitamin-forrásunk, a túlzott sütkérezés károsítja a bőrünket. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mit jelent egy naptej faktor mutatója, hány faktoros naptejet vegyünk. Madari Szilvia, illatszakértő, az ÖkoABC tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mit mutat a naptej faktorszám?
SPF- Sun Protection Factor azt a számot mutatja, hogy mennyi időbe telik, amíg a bőrünk leég a napon. Azt mondják, hogy átlagosan kb. 300 másodperc amíg a bőrünk leég ha van rajtunk naptej és 10 másodperc ha nincs. Ebben az esetben a 300 másodpercet elosztjuk 10-el és így jön ki a 30 faktor. 

Melyik naptej faktor mutató a legjobb?
Nem mindegy milyen napozószer van rajtunk, hatalmas különbségek vannak naptejek között is! Bőrgyógyászok ajánlása alapján használjunk olyan naptejet vagy napolajat, melynél a faktorszám legalább 30. Ez a faktorszámú naptej blokkolja az UVB sugárzás 97%-át. Sajnos 100%-ban egyik naptej sem tudja blokkolni az UVB sugárzást, amely a leégésért felelős. A Nemzetközi Bőrrák alapítvány szerint a 30 faktoros naptej az UVB sugárzás 97%-át blokkolja, az 50 faktoros naptej a 98%-át és a 100 faktoros a sugárzás 99%-át.

Mikor használjunk naptejet?
Amennyiben a szabadban tartózkodunk, mindig. A kimutatások szerint a naptej nem csak a bőr öregedését gátolja meg, hanem megvéd a leégéstől és csökkenti a bőrrák kialakulását. A javaslat az, hogy próbáljunk a nap folyamán mindig naptejet használni, amikor napfénynek vagyunk kitéve. Ezzel segítjük egészségünket, és ha leégésre hajlamosak vagyunk, még meg is óvjuk magunkat tőle.

Mi történik, ha nem használok naptejet?
Naptej használata nélkül tönkre tesszük a kollagén réteget a bőrfelszín alatti rétegekben, ezáltal a bőrünk elveszíti a rugalmasságát és drasztikusan gyorsan kezd ráncosodni.Tudnunk kell, hogy a leégés és a dohányzás a leggyakoribb probléma az arcbőr ráncosodásánál, öregedésénél. Kimutatott, hogy aki rendszeresen használ magas faktorszámú naptejet, annak nincs problémája a ráncosodással sem.

Mi a helyes sorrend a reggeli rutinnál?
Először mindig vigyük fel a nappali hidratáló krémet az arcunkra és csak utána a naptejet. Vannak már olyan naptejek, melyek tartalmaznak hialuronsavat és egyéb vitaminokat, így a nappali arckrémet ki is lehet hagyni nyaralás során.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email