22_03_29_erdmost_nincskep

Apró lépésekkel a környezetvédelemért

22_03_29_erdmost_nincskep

Apró lépésekkel a környezetvédelemért

Immár hagyománnyá vált a Fenntarthatósági Témahét megszervezése a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, melynek során az alsós és felsős gyerekek különféle előadásokon és játékos foglalkozásokon tanulhatják meg a környezetvédelem fontosságát. Az idei évben a magyar kultúrához és hagyományokhoz kapcsolódóan az időjárás elemeivel, illetve az éghajlatváltozással foglalkoztak a gyerekek. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az alsó és felső tagozaton különféle programokkal készültek idén is a gyerekeknek a Fenntarthatósági Témahét során a Kőrösiben. 

– Nagyon fontosnak tartjuk itt az iskolában, hogy odafigyeljünk a Gondolkozz globálisan és cselekedj lokálisan felhívásra, ami azt jelenti, hogy a lakókörnyezetükben a gyerekek felismerjék a problémákat és felelősen gondolkodva tudjanak tenni ellene. Az elmúlt hetekben az egészséges táplálkozásra, az egészséges életmódra, és a tudatos vásárlásra hívtuk fel a gyerekek figyelmét – emelte ki Csapó Andrea, az egyik szervező tanár, aki azt is hozzátette, hogy a felsősök ezúttal egy akadályversenyen is részt vettek az udvaron.

A felsősöknek különböző állomásokon kellett különféle feladatokat megoldaniuk, miközben játékosan tanultak a természet védelméről. És arról, hogy apró lépésekkel is, de mi magunk is tehetünk Földünkért.

– Nagyon fontos, hogy ők cselekedjenek, hogy különböző tevékenységek során gyakorolják be, hogyan gondolkodjanak. Felhívtuk a gyerekek figyelmét a víz szerepére, valamint a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés témakörét is érintettük – tette hozzá Csapó Andrea.

Az alsó tagozaton egy nap koncentrált figyelmet kapott a fenntarthatóság témaköre: a gyerekek figyelmét ilyenkor a környezet védelmére, a környezet megóvására hívják fel – tudtuk meg Járvás Istvánnétól, a másik szervező tanítónőtől. Mint mondta, az alsósoknál inkább a meséhez, a játékokhoz kapcsolódóan közelítették meg a témákat. Egy gondolatindító mesével indult a program: az Albert mondja, a természet jobban tudja mese mindig nagyon szórakoztató a gyerekek számára. Utána csoportmunkában dolgoztak, különféle feladatokat oldottak meg a természettel, időjárással kapcsolatban, illetve Sándor, József, Benedek napjához kapcsolódtak most a feladatok. 

– Már egy kisgyermek is sokat tehet azzal, hogyha nem az egyszer használatos nejlonzacskót emeli le, hanem a papírzacskóhoz nyúl, amit utána újra lehet hasznosítani. A mese után beszélgettünk a gyerekekkel, hogy mire tudunk odafigyelni a mindennapokban, és nagyon érdekes dolgokat mondtak. Például azt is tudták, hogy egy csöpögő csapból kifolyó, elpazarolt vízzel akár egy sor virágot is meg lehet locsolni. Kis lépésekkel ugyan, de mi magunk is tehetünk a környezetünkért. Érdekes az is, hogy a szülők is visszajeleznek, hogy a gyerekek inkább a papírzacskóba kérték az uzsonnájukat, a vásárlásnál is visznek inkább otthonról zacskót, vagy éppen a fogmosás ideje alatt is elzárják a csapot. A szülők visszajelzése alapján a gyerekek sok dolgot visznek magukkal haza a tanultakból – emelte ki Járvás Istvánné.

A témahét programjának részeként idén is csatlakoztak a TeSzedd akcióhoz és tíz tanulócsoport tisztította meg az iskola környékét.

– Iskolánk a tavalyi évben csatlakozott a TeSzedd akcióhoz, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdetett meg. Idén zárt csoportként regisztráltunk az online felületen és meg is kaptuk a szemeteszsákokat, gumikesztyűket. Elég jelentős mennyiséget, 15 zsáknyi hulladékot szedtünk össze a gyerekekkel és nagyon élvezték a megmozdulást – mondta el lapunknak Tóth Zoltán tanár.

A gyerekek keresztrejtvényt oldottak meg az évszakokról és a hónapokról, verset szavaltak, rajzoltak a természetről, feladatlapot töltöttek ki a vízfogyasztásról és azt is megvitatták, hogy melyek a veszélyes hulladékok és miket nem szabad a kommunális hulladékok közé dobni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email