22_03_29_erdmost_nincskep

Amit jó tudni a helyi adókról

22_03_29_erdmost_nincskep

Amit jó tudni a helyi adókról

Ki kérhet mentességet az építményadó megfizetése alól? Mit tehetünk, ha nagyobb (vagy épp kisebb) arányú kedvezményre vagyunk jogosultak, mint tavaly? Lehet-e kérni részletfizetést, és ha igen, mikor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén is kérhetnek mentességet az építményadó megfizetése alól azok a 65 év felüli lakosok, akiknek – egyedülállóként – a havi nettó jövedelme (nyugdíja) nem haladja meg a nyugdíjminimum 500 százalékát, azaz a 142 500 forintot, kétszemélyes háztartás esetén pedig az (házas/élettársával együtt számított) egy főre jutó jövedelme a 114 000 ezer forintot.

Ha az adózó, illetve a vele közös háztartásban élők egyike rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, és háztartásukban az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint 85 500 forint, szintén igényelhetik a mentességet (életkori korlát nélkül).

Fontos, hogy a mentességet az adózóknak kell igényelniük. Határidő nincs, egész évben élhetnek ezzel a lehetőséggel. A szükséges formanyomtatvány megtalálható a város honlapján, de azok, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, telefonon kérhetik az űrlap postázását az adócsoporttól.(Lehetnek olyan ingatlantulajdonosok, akik tavaly is megfeleltek a fenti kritériumoknak, ám valamilyen okból nem nyújtottak be mentesség iránti kérelmet, hanem megfizették az adót. Ők ezt az összeget visszaigényelni már nem tudják.)

Tavaly egyébként 596 hatvanöt év feletti lakos kérte és kapta meg az életkora, illetve szociális helyzete alapján járó mentességet.

Erre érdemes odafigyelni

Az alábbi tudnivalók már azoknak szólnak, akik nem igényelhetnek mentességet. A legfontosabb, hogy az építmény-, illetve telekadó mértéke nem emelkedett. A kivetett összeget idén is négy egyenlő részletben kell teljesíteni: március 16-ig, június 15-ig, szeptember 15-ig,  illetve december 15-ig. A részletek összege szerepel az önkormányzattól kapott csekken, amit a hivatal az előző év befizetései alapján állított ki.

Erre érdemes odafigyelni: mint azt az érdiek tudják, az ingatlant lakóhelyként használó emberek után 10-10, de legfeljebb 50 százalék kedvezmény illeti meg az adóalanyt. Természetesen előfordulhat, hogy egy család életében változás állt be tavaly óta, és több, vagy épp kevesebb kedvezmény jár az adóalanynak. Például született még egy gyermek, vagy épp elköltözött. Ilyen esetekben új építményadó adatbejelentő lapot kell(ett volna a gyermek megszületése/elköltözése után) kitöltenie az adózónak, jelezve a változást, különben a hivatal még a régi családi felállás szerint számolja az adót.

Jó tudni: a kedvezményt mindig az adott év január 1-jei állapot után számítják, tehát a 2021. január 1-je után bekövetkezett változások csak a jövő évi adó összegén változtathatnak, de azon is csak akkor, ha kitöltjük az adatbejelentőt, ami a város honlapján megtalálható. A hatályos jogszabály alapján minden, az adózást érintő tényről, körülményről az adózónak kell az adóhatóságot értesíteni (például ingatlanvásárlás, -értékesítés, lakosok számában bekövetkezett változás).

Ügyfélkapus regisztrációval az e-önkormányzati portálon keresztül elektronikusan is beküldhetjük az adatbejelentőt, még postára sem kell mennünk.

Nemcsak adómentességet lehet kérni, hanem mérséklést vagy részletfizetést is. Fontos, hogy ezeket a befizetési határidő előtt nem lehet igényelni – ilyen könnyítések ugyanis csak tartozásra adhatók meg. Mivel a befizetési határidő március 16-a volt, aki nem fizetett, annak ma már tartozása van.

A gépjárműadót már nem az önkormányzat, hanem a NAV felé kell megfizetnünk, a tájékoztató levelet is az adóhivatal küldi ki. A teljesítés határideje április 15-e.

Végezetül még egy fontos változás: aki az önkormányzat felé átutalással szeretné teljesíteni az adót, figyeljen arra, hogy változtak a számlaszámok. Az újak a város honlapján megtalálhatók.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email