22_03_29_erdmost_nincskep

Áldozat és irodalom

22_03_29_erdmost_nincskep

Áldozat és irodalom

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ezt a napot Európa több országa, köztük hazánk is, a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította. Az Érdi Rendőrkapitányság online irodalmi előadás keretében foglalkozott az áldozattá válás témájával.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezen a napon arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ne váljunk áldozattá. Ez a bűnmegelőzés legfontosabb célja. De ha mégis megtörténne, jó tudni, hogy van segítség, és meg lehet előzni a másodlagos viktimizációt  – mondta tudósítónknak az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, Szatmáriné Berczi Dolóresz rendőr százados.

(Másodlagos áldozattá válásról akkor beszélünk, ha a hatóságok a bűncselekmény elszenvedését követően nem megfelelően viszonyulnak az áldozatokhoz, vagy a pozitív megnyilvánulásra, segítésre, támogatásra nem a megfelelő időpontban kerül sor.)

Az áldozatsegítés módjairól a rendőrségen is tájékoztatják az áldozatokat; legközelebb Budapesten végeznek ilyen tevékenységet – tudtuk meg a rendőr századostól.

Dr. Fazekas István költő, műfordító, jogász nem először vett részt hasonló rendezvényen a rendőrkapitányságon. Előadásában először azt vizsgálta meg, mit jelent a bizalom – és hogy ennek kihasználásával hogy lesz a jóhiszemű félből áldozat. Erre számtalan példa van a világirodalomban.

Az előadás másik része az online térben való áldozattá válással foglalkozott. Az internet világában az emberi kontaktus természetes jellege elvész, és az online kommunikáció nagyon sok lehetőséget ad a visszaélésekre – hangsúlyozta. A bizalom felébresztésére, majd az azzal való visszaélésre számtalan példa van az interneten, elég, ha a személyes adatokkal való visszaélésekre gondolunk. 

A 26-ai online előadás a százhalombattai Halom Televízió jóvoltából megtekinthető lesz.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email