22_03_29_erdmost_nincskep

Alaptörvény-ellenes volt az érdi fideszes plakátok leszedetése

22_03_29_erdmost_nincskep

Alaptörvény-ellenes volt az érdi fideszes plakátok leszedetése

Az Alaptörvény több rendelkezését sérti a Fővárosi Ítélőtábla végzése a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület plakátjaival kapcsolatban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi baloldali pártok, és akkori polgármester-jelöltjük, Csőzik László (mára Érd polgármestere) a választási kampányban kifogást emeltek a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület választási plakátjai ellen, miszerint azok arculati elemei szinte azonosak a Modern Városok Program plakátjaiéval.

A Fővárosi Ítélőtábla azt állapította meg, hogy a jelölő szervezetek, illetve a jelöltek megsértették a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel.

A plakátokat eltávolították, ugyanakkor a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület, mint jelölő szervezetek, illetve a jelöltek az Alkotmánybírósághoz fordultak, kérve: semmisítse meg a Fővárosi Ítélőtábla végzését, mivel az sérti az indítványozók véleménynyilvánítási szabadságát, politikai tevékenységük gyakorlásához való jogát.

Az Alkotmánybíróság szerint a Fővárosi Ítélőtábla végzése az Alaptörvény több rendelkezését sérti. „Nem lehet vitás, hogy az indítványozók jelölőszervezeteinek köztudatban kialakult színe a narancssárga. Az a tény, hogy egyébként egy önkormányzat, mint pártoktól független entitás valamely programját narancssárga színnel jelölte, nem vonhatja maga után egy párt oldalán azon kötelezettséget, hogy – az önkormányzati arculathasználatot figyelembe véve – korábban kialakult, saját önazonosságának kifejezésétől tartózkodjon. Az ilyen megszorítás a pártok szabad működésének, önkifejezésének alapjogi elvével ütközne. A Fővárosi Ítélőtábla az indítványozókat arra tekintettel tiltotta el saját színükkel történő megjelenéstől, hogy egy attól független, a kampányidőszakot megelőzően kihelyezett önkormányzati plakát hasonlatos
megjelenéssel bírt. Mindezzel az indítványozó jelölőszervezetek szabad működéséhez és tevékenységéhez, továbbá szabad megjelenéséhez és véleménynyilvánításához fűződő jogait korlátozta jelentősen. A Kúria gyakorlata alapján sem önmagában a színhasználat, sem önmagában a „közösen értük el” felirat, sem önmagában az önkormányzat tevékenységét népszerűsítő jelleg törvényességi szempontból nem kifogásolható” – áll az október 22-ei határozatban.

Mivel a választás már lezajlott, a leszedett plakátokat már nem teszik vissza, a döntés elvi jellegű.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email