22_03_29_erdmost_nincskep

2022-től 0 helyett 70%-os támogatást kaphatnak a Pest megyei cégek

22_03_29_erdmost_nincskep

2022-től 0 helyett 70%-os támogatást kaphatnak a Pest megyei cégek

Az Európai Bizottság elfogadta a 2022-2027-es időszakra szóló regionális támogatási szabályokat, melynek értelmében a Pest megye leválik Budapestről, így a megyei cégek az eddig 0 helyett akár 50-70%ig terjedő támogatásra is jogosultak lehetnek 2022. január 1-től.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A portfolio.hu azt írja, az Európai Bizottság (EB) 2021. április 19-én fogadta el a 2022-2027-es időszakra vonatkozó regionális támogatási térképet meghatározó és 2022. január 1-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatást.

Ez alapján Magyarország térképe a Kormány és az EB jóváhagyása esetén az alábbiak szerint alakulhat 2022. január 1-től:

A kormány hivatalos oldalán hangsúlyozza, a térkép még csak az elfogadott iránymutatás feltételei szerinti tervezet, azaz nem tekinthető hivatalosnak.

A regionális támogatási térkép olyan jogszabályi rendelkezés, mely az ország egyes régiói, illetve a fejlett régiók esetében kisebb területi egységei számára meghatározza az ott beruházó vállalatok számára beruházási támogatásként nyújtható állami támogatás maximális mértékét – írja a portfolio.hu.

A fejlemény kapcsán fontos következmény, hogy 2022. januárjától nem lesznek többé hátrányban a Pest megyei cégek, sőt, ők lesznek a legnagyobb nyertesei a pályázati rendszernek

– idézi a Via Credit pályázati tanácsadó céget a portfolio.hu.

Papadimitropulosz Alex, a cég ügyvezető igazgatója a hétfői közleményben kiemelte, hogy ez egy rendkívül fontos változás, aminek az előszele már a 2021-ben megjelenő pályázatoknál is észlelhető.

Míg a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) pályázataiból teljesen kizárták a Pest megyében működő cégeket, addig a folytatásának tekinthető, 2021-2027-es ciklusban elérhető Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP PLUSZ) már eltörölték ezt a korlátot. Igaz, 2021-ben továbbra sincs lehetőség, vagy csak bizonyos pest megyei településeken regionális támogatást igényelni.

2022. január 1-től viszont bátran pályázhat bármely Pest megyében működő vállalkozás és ahogyan a lenti táblázatból is látható; a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek akár 70 százalékát is állhatja az unió.

A szakértő szerint komoly dilemma elé állíthatja a pályázókat, hogy a hamarosan kiírásra kerülő pályázatokon induljanak vagy várják meg inkább a kedvezőbb feltételekkel induló jövő év januárját.

A nagy nyertes egyértelműen Pest megye, aminek természetesen a támogatási térkép szerint Budapest nem része. Több település, melyek eddig ki voltak zárva a támogatási rendszerből hamarosan akár 70 százalékos támogatásra lesznek jogosult.

Ez nem kis dilemma elé állítja a vállalatvezetőket, hogy a nagyobb beruházásaikat hogyan időzítsék. Ma nulla támogatás mellett vagy jövőre akár 70% támogatásért cserébe

– veti fel a kérdést a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy nem arról van szó, hogy most a cégek pályázzanak-e, ha van rá bármilyen lehetőség – a válasz egyértelműen igen -, hanem arról, hogy ahol most nem érhetők el olyan mértékben a támogatások, mint ahogyan jövőre, ott érdemes megfontolni, hogy várjanak-e a jövő év eleji pályázatcunamira.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email