22_03_29_erdmost_nincskep

Varázslatos India, Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Varázslatos India, Érden

Előadások, filmvetítés, fotókiállítás, tárlatvezetés, koncert és táncbemutató, családi programok és jógaóra várták a kisebbeket és nagyobbakat, a szórakozni és a tanulni vágyókat a múzeumok éjszakáján a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Kubassek János múzeumigazgató tudósítónknak elmondta, három szempont alapján állították össze az este programját: kötődjenek a múzeum értékeihez, kiállításaihoz; olyan személyek tartsanak előadást, akik területük legjobb ismerői; olyan egyéb kísérő programokat nyújtsanak, amelyek teljessé teszik a kulturális képet.Természetesen hangsúlyt fektettek arra, hogy bemutassák azokat a kutatókat, tudósokat, művészeket, akik eljutottak Indiába, hozzájárultak e kultúra megismertetéséhez, fejlesztéséhez.

Erről a varázslatos világról nemcsak több előadó, hanem egy fotókiállítás is mesélt: Sára Sándor operatőr, filmrendező indiai mindennapokra fókuszáló portréképei az Országos Széchényi Könyvtárból érkeztek Érdre. A kiállítás korábban még nem volt látható városunkban – tudtuk meg Fekete-Mácsai Anettától, a múzeum igazgatóhelyettesétől, aki elmondta azt is: az India, a szépség koldusa című fotókiállítás augusztus közepéig látható a múzeum tetőterében.

A közönség szombat este Sára Sándor Amrita Sher-Gilről, a magyar származású, fiatalon elhunyt festőművésznőről szóló filmjét is megtekinthette – ez a bemutató, illetve T. Mészáros András polgármester köszöntője nyitotta meg a múzeumok éjszakája programját. A városvezető a kiállításmegnyitón azt hangsúlyozta: nem a fényképező készíti a fényképet, hanem a mögötte lévő ember – aki tudja, mikor kell megállítani a pillanatot.

Zenében és mozgásban is megidézték Indiát ezen az estén: a kocsiszínben Pandit Rajeev Janardan és Sharada Mushti adott koncertet, két ritka indiai hangszeren (surbahar és rudra veena). (Képgaléria!)

A koncertet követően Somi Panni társulatának bharatanátjam bemutatója következett. Az első tánc a Föld istennőjéhez szóló darab volt, a második egy ima, részlet az egyik táncszínházi darabból, majd egy indiai eposzokat feldolgozó darabot láthatott a közönség, végül egy hagyományos, előadást befejező, ritmusos tánccal zárult a bemutató. 

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház tagjai száribemutatóval is elvarázsolták a közönséget.

A gyerekek sem unatkoztak ezen az estén: az Iharos Népművészeti Egyesület jóvoltából nemezelhettek, fülbevalót és fajátékot készíthettek.

A nagyobbak is jól szórakoztak a fűszerfelismerő kvíz során, vagy épp az ajurvédikus társasjátékkal.

Szilvia Florez hennafestéssel várta a hölgyeket.

A zuhogó eső sem tudta elmosni a rendezvényt: sötétedés után megkezdődtek az előadások a kocsiszínben. Korányi G. Tamás Térkép és kereszt című könyvének bemutatóját dr. Kubassek János (India-szubkontinens a Himalája tövében), dr. Kelecsényi Ágnes (Stein Aurél expedíciói Ázsiában különös tekintettel Indiára), dr. Lázár Imre (Bengáliától a Himalájáig –  egy Indiában élt  magyar festőművésznő, Brunner Erzsébet munkássága), dr. Négyesi Mária (Indiai tájak, városok, emberek, találkozások) előadása követte, majd Kubassek János zárta az estét (A Föld utolsó édenkertje: Andaman- és a Nicobar-szigetek).

A múzeumban ingyenes tárlatvezetés zajlott este kilenc órától: India magyar utazóival ismerkedhettek meg a látogatók.

Az eső ugyan módosított egy kicsit a programon (a Gyalog-Szőke Zsófia vezetésével tartott jógaórát sem a szabad ég alatt, hanem a tetőtérben tartották meg), de a közönség kitartott, és a múzeumok éjszakája idén is nagyon sikeres volt.

 

 

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email