22_03_29_erdmost_nincskep

Új eszközök, leterhelt orvosok

22_03_29_erdmost_nincskep

Új eszközök, leterhelt orvosok

Az Egészséges Budapest Program keretében bruttó 200 millió forint értékben érkeztek és érkeznek eszközök a Dr. Romics László Egészségügyi Intézménybe. Ezek gyorsabb és pontosabb diagnózist, jobb kezelési lehetőségeket nyújtanak – az orvoshiány problémáját azonban sajnos nem oldják meg.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Egészséges Budapest Program keretében bruttó 200 millió forint értékben gazdagodik eszközökkel, berendezésekkel a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény. A február 10-én érkezett eszközöket meg is tekinthettük a szakrendelőben.

Az egyik most érkezett műszer a modern képfeldolgozó rendszerrel, nagyobb felbontással rendelkező endoszkópos berendezés, ami a gasztroenterológián kapott helyet, és ami egy tízéves készüléket vált ki. Tanúi lehettünk, milyen tűpontosan és részletgazdagon jeleníti meg a monitor a kamera elé tartott tenyerünket. Ugyanígy alkot képet a gép a gyomorról és a bélrendszerről.

Megérkezett egy nagyfelbontású ultrahang-készülék is, amely egy több mint húszéves eszközt vált le. Pár napon belül még egy ugyanilyen géppel gazdagodik majd a radiológia. Megérkezett az a kardiológiai ultrahang-készülék is, amihez a Richter Egészségváros programnak köszönhetően olyan speciális fejet is rendeltek, amivel már újszülött kortól tudjuk vizsgálni a gyermekeket – mondta el tudósítónknak dr. Szakács Ferenc, az intézmény orvosigazgatója.

Megtekinthettük a modern, elektronikusan dönthető, emelhető vizsgálóágyakat is, amelyek a nőgyógyászatra érkeztek. Mostanáig a körülbelül harmincéves „matuzsálemekre” fekhettek fel a hölgyek, amelyeknek nincs karfájuk, sem lábtámaszuk, csak bokakengyelük és kapaszkodójuk. Az új eszközök akár ággyá is alakíthatók; az oldalsók mellett a középső lábtámaszt is igénybe vehetik a rendelésen.

Mint Szakács Ferenc elmondta, alapvetően a régi eszközöket cserélik le, de kapnak olyan műszereket is, amilyenek eddig még nem voltak az intézményben: ilyen például a plazmasterilizáló. 

Az Egészséges Budapest Program keretében most bruttó 200 millió forint értékben érkeztek, illetve érkeznek készülékek az intézménybe, de a Modern Városok Program kapcsán is mintegy 300 millió forintért gazdagodott az intézmény műszerparkja. A két projekt beszerzéseit összehangolták, így azok egymást kiegészítik – hangsúlyozta Szakács Ferenc.

Az új berendezésekkel pontosabb kórismét tudnak majd felállítani a szakrendeléseken. Ettől az előjegyzési idő nem lesz rövidebb, bár egyik-másik műszerrel gyorsabban is tudnak majd dolgozni. Ami a legfontosabb: a pontos diagnózis és a jobb kezelési lehetőségek.

Az orvosigazgató hangsúlyozta: országszerte hiány mind az orvosok, mind az asszisztencia területén, ezzel arányosan alacsonyabb a betegellátási kapacitás is. Ahol van elegendő orvosuk reggeltől estig folyamatosan fogadják a betegeket – a kardiológián például hétfőtől péntekig napi 12 órán keresztül van rendelés – van viszont olyan szakterület, ahol heti egy-két alkalommal tudnak csak orvost biztosítani. Az orvosok többsége minimum 4-5 helyen dolgozik, mindennap máshol.

– Maximálisan azon vagyunk, hogy szerezzünk új kollégákat, de ez bizonyos területeken nagyon nehéz – radiológia, nőgyógyászat, például – mondta az orvosigazgató. Nem véletlen tehát, hogy arra a kérdésünkre, mire volna még szükségük a megújult intézményben, csak annyit válaszolt: orvosokra. No meg türelmesebb betegekre, akik megértik ezt a problémát.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email