22_03_29_erdmost_nincskep

Tavaszi munkák a kertben

22_03_29_erdmost_nincskep

Tavaszi munkák a kertben

Az elmúlt napokban láthatóan végleg búcsút mondhattunk a télnek. Itt is volt az ideje, hiszen számtalan munka vár ránk a kiskertekben. Németh Antal, a Kertbarát Kör elnöke segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb kora tavaszi teendőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Először is szedjük össze a kerti hulladékot – tavalyi avart, lehullott gallyakat. A metszés és a lemosó permetezés elengedhetetlen ilyenkor(utóbbit a rügypattanásig szabad csak elvégezni, ugyanis a réztartalmú szerek a csonthéjasok rügyeit károsíthatják). Könnyebben megvédhetjük a diót a burokfúró légy kártételétől, ha felássuk a talajt a fa alatt. A légy lárvája a földben telel át, és ha most megbolygatjuk a földet, a hideg idő még elpusztítja. A burokfúró légy ellen permetezni is lehet, de csak májusban. Ha most ezt a megelőző munkálatot elvégezzük, könnyebb lesz a kifejlett légy elleni védekezés is. 

Remélhetőleg senki nem dönt a zöldhulladék elégetése mellett (ami szigorúan tilos), hanem a zöldjáratra bízza, vagy ami még jobb, komposztálja a nyesedéket. 

Ha megtisztítottuk a kertet, jöhet a korai gyökérzöldségek vetése. Duggassunk vörös- és lilahagymát – akik előbb elduggatták, már szedni is tudják –, akinek pedig van helye odabent, elkezdheti a paradicsom, a paprika, a tökfélék, a káposzta palántáit nevelni. 

A pihenőkertre is figyeljünk: készítsük elő a virágládákat, vagy telepítsünk magaságyást. Ez utóbbi ott a leghasznosabb, ahol nagyon köves, sziklás a talaj. A megemelt ágyásban gond nélkül termeszthetünk zöldségeket, de ültethetünk virágokat is. 

(Aki szívesen csereberélne növényeket, keresse fel az internetes Érdnyugaton történik csoportot, ahol meghirdettek egy ilyen akciót. Elérhetőség: www.facebook.com/groups/erdnyugatontortenik)

„Bármit is teszünk, a bezártságban sokat javít az ember kedélyállapotán, ha a kertjével tud foglalkozni” – summázta Antal.
A kertbarátok az őszi terménybemutató és egy kertészeti látogatás óta csak telefonon vagy interneten tartják a kapcsolatot. A kora tavaszi szokásos csillagvirágtúrát sem hirdették meg nagyobb körben, csak 8-10-en vettek részt rajta. Aki nem vett részt rajta, még nem késett le erről a páratlan látványról, sőt, a csillagvirág mellett már az odvas keltikét is megcsodálhatják a Beliczay-szigeten. „Tőzikét még ne keressenek a látogatók, az majd május közepén nyílik” – utalt a kertbarátok vezetője a tanösvény nevére.

Ha véget ér a járványhelyzet, a kertbarátok is újra találkoznak. Antal reméli, hogy idén szeptemberben is meg tudják tartani a terménybemutatót, amin nemcsak az egyesület tagjai, hanem bárki részt vehet, aki büszke az otthon megtermelt zöldségre, gyümölcsre, virágra.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email